Libor Dvořák: Putinova cesta do Číny

21. říjen 2023

Další signál vynuceného ruského obratu na východ – také tak bychom bez uzardění mohli pojmenovat Putinovu návštěvu Pekingu z počátku tohoto týdne. Čína pro něj je bezpečným terénem, obzvlášť v situaci, kdy je pro Rusko patrně nejdůležitější zahraniční partner.

Byla to teprve druhá zahraniční cesta ruského prezidenta od okamžiku, kdy pro něj letos v březnu začal platit mezinárodní zatykač pro válečné zločiny spáchané z jeho vůle ruskou armádou na Ukrajině.

Čtěte také

Příznačné jistě bylo i to, že se tak stalo u příležitosti summitu k budování tzv. Nové hedvábné stezky. Putinovi se tu dostalo příležitosti znovu si padnout do náruče se „vzácným přítelem“ Si Ťin-pchingem a setkat se (vedle maďarského premiéra Orbána) i s dalšími politickými lídry východoasijských států, ale to bylo asi tak všechno.

Čínský a ruský prezident opět demonstrovali to, co je spojuje především, bytostný čínský i ruský antiamerikanismus a snaha změnit současné uspořádání světa hlavně v tom smyslu, aby USA skoro za jakoukoli cenu vystrnadili z postavení hegemona světové politiky.

Čtěte také

Jenže tady začíná hlavní zádrhel čínsko-ruského vztahu: zatímco Čína je přinejmenším potenciálně světovou ekonomikou číslo jedna, ruské hospodářské výkony bývají s oblibou srovnávány třeba s italskými, což pro někdejší supervelmoc není zrovna dobré vysvědčení.

Postavení vazala

Putin si ovšem spojence moc vybírat nemůže – a tak se Pekingu musí držet i v situaci, kdy si od čínského prezidenta například neodváží ani požehnání na stavbu nového ruského plynovodu do Číny. Ruský diktátor musí zkrátka, ať už se mu to líbí nebo ne, snášet postavení, které Sovětský svaz kdysi vnutil zemím našeho regionu – postavení vazala.

Libor Dvořák

Ruský prezident chtěl výletem do Pekingu světu jistě demonstrovat i to, že on a jeho země nejsou v žádné mezinárodní izolaci, jenže v zemích „kolektivního Západu“, k němuž by osvícenější Rusové jistě rádi patřili, je právě Putin zcela jednoznačně persona non grata.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.