Libor Dvořák: Evropa zatím vítězí v plynové válce s Ruskem

11. červen 2023

Ač si to Vladimir Putin jistě toužebně přál, po faktickém přerušení dodávek ruského plynu do Evropy starý kontinent neumrzl a jeho ekonomika se nezhroutila. Jsou však tací, co se obávají, že zima, která nás čeká, by mohla být svízelnější a obtížnější. Než se dostaneme k meritu takovýchto obav, připomeňme si, díky čemu Evropa v nevyhlášené plynové válce s Ruskem zatím vítězí. 

V první řadě to bylo šetření plynem i všemi dalšími druhy energií: už loni v červenci se členské země EU dohodly, že dodávky spotřeby zemního plynu sníží o 15 procent a tento závazek nejen dodržely, ale dokonce ještě překročily.

Čtěte také

Za druhé pomohla sama nebesa: poslední zima byla přímo mimořádně teplá a kupříkladu říjen a leden přinesly teploty tak vysoké, na jaké nenarazíme v celé historii jejich měření.

Třetí příčinou příznivé zimní energetické bilance byly vytvořené zásoby plynu v podzemních úložištích. Již během loňského léta si unijní státy naplánovaly naplnit zásobníky do listopadu na 90 procent. I tuto hodnotu se podařilo docela podstatně překonat.

Čtěte také

Čtvrtým příznivým faktorem byla schopnost rychle se přeorientovat na nahrazení plynu potrubního tím zkapalněným a bleskové vybudování či pronájem potřebných terminálů a dalšího nezbytného zařízení. K tomu přispěla i nižší poptávka Číny, způsobená covidovou krizí.

Nu a za páté se pak vyplatila jednota evropských zemí a jejich ochota v zájmu co nejvyššího omezení spotřeby ruského potrubního plynu také zaplatit: alternativní, a navíc narychlo sjednávané dodávky z jiných zdrojů, se nutně musely patřičně prodražit.

Trvalý úspěch

Přes celkový úspěch v plynové válce EU s Kremlem však nemůžeme s podobnými výsledky automaticky počítat i letos. Ochota dotovat ceny energií může vyvanout, dosavadní jednota unijních zemí povolit a zaručeno není ani to, zda nadcházející zima bude také mírná.

Libor Dvořák

Jeden úspěch bude ale už trvalý: tím že Evropa se v zásadě ruského plynu zřekla, připravila Rusko o největšího odběratele této suroviny a postupně je připraví i o statut energetické supervelmoci. Jak říká jedna hodnotící zpráva z letošního jara, „Rusko svým vydíráním samo na sobě vykonalo plynovou amputaci a na tu teď doplácí“. A ještě doplácet bude.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio