Libor Dvořák: Co bude s Wagnerovci po Prigožinově smrti

26. srpen 2023

Jako děti bez otce, chtělo by se málem říct o okamžité situaci možná 50 tisíc wagnerovců, kteří v jediném okamžiku přišli o svého patrona. Chtělo by se říct, ovšem za předpokladu, že by onen otec nebyl zasloužilý kriminální recidivista už ze sovětských dob a děti zase vyvrhelové a ničemové, posbíraní už před epochou válečného verbování přímo po věznicích bůhvíkde.

Jaké jsou tedy vyhlídky těchto žoldáků, jichž Putinův režim dlouhá léta využíval k plnění choulostivých, spíše však špinavých úkolů?

Čtěte také

Zřetelných cest se v tuto chvíli nabízí hned několik. Mohou například podepsat smlouvu s ruským ministerstvem obrany a rozplynout se v nekonečných řadách ruské armády.

Mohou se alespoň zdánlivě uchovat v současné podobě (pravda, s jiným velením – a mluví se kupříkladu o dosti tajemném generálovi ruské vojenské rozvědky GRU Averjanovovi, který stál například za operací proti otci a dceři Skripalovým, otrávených před pár lety ve Velké Británii).

Pro gosudara nejjistější

Čtěte také

Několik tisíc z nich, kteří v současné době dlí v Bělorusku, tam může zůstat: Wagnerova soukromá vojenská společnost je tu už oficiálně zaregistrována jako právnická osoba (i když podle nezávislých běloruských vojenských analytiků se Lukašenkovi „hodí asi jako kufr bez držadla“). A mohou se koneckonců také vrátit do Afriky, kde působili v Putinově, ale do značné míry taky Prigožinově zájmu už léta předtím, než byli nasazeni do ukrajinské války.

Nejpodstatnější otázkou v této souvislosti ovšem je, jaká nakonec bude vůle gosudarova. Ten musel na spanilou jízdu wagnerovců z rusko-ukrajinské hranice na Moskvu před dvěma měsíci zírat s hodně smíšenými pocity.

Libor Dvořák

Se samotným Prigožinem už si účty vyřídil, a to přesně v duchu slavného výroku Gogolova Tarase Bulby, proneseného ke zrádnému synu Andrijovi: „Já tě zplodil, já tě taky zabiju!“ V případě Prigožina už se tak stalo. A nejpravděpodobnější je, že podobně, i když v přeneseném slova smyslu, dopadne i celá jeho banda. Pro gosudara to tak bude nejjistější.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio