Libor Dvořák: Cichanouská v Praze vyhlásila další iniciativu běloruské opozice

10. červen 2021

Dnes končí čtyřdenní návštěva vůdkyně běloruské protilukašenkovské opozice Svjatlany Cichanouské v České republice. Během této doby se loňská prezidentská kandidátka setkala se všemi českými politickými špičkami a dostalo se jí možnosti promluvit na půdě Senátu. Tím ovšem její boj rozhodně nekončí.

Paní Cichanouská se pro svou roli zvláštní vyslankyně běloruské opozice hodí skvěle, i když počátkem loňského roku na nějaké politické angažmá zřejmě vůbec nepomýšlela a do aktivní politiky ji přivedlo věznění jejího muže Sjarheje.

Čtěte také

Ten byl totiž jedním z nejvážnějších protikandidátů Alexandra Lukašenka. Za rok svého politického angažmá Svjatlana osvědčila odhodlání, charisma násobené nesporným ženským půvabem a v neposlední řadě i výbornou znalostí angličtiny, která se jí zejména při podobných zahraničních misích velmi hodí.

Zároveň ji však i pražská návštěva znovu musela přesvědčit o tom, že jakákoli zahraniční podpora souboj běloruské opozice s diktátorem vyhrát nemůže. Takovéhoto vítězství lze dosáhnout jedině přímo doma, silami těch Bělorusů, kteří nejsou nadále ochotni podvolovat se hrubé a stupidní diktatuře.

Zaktivizování běloruské společnosti

Právě proto Cichanouská vyhlásila další opoziční iniciativu, která by měla nahradit na podzim brutálně potlačené protestní úsilí v ulicích běloruských měst – plán Peramoha neboli Vítězství.

Sama o plánu říká: „Nejde o další pokus o zorganizování masových pochodů. Je to snaha o zodpovědné a efektivní využití společných sil – aby každý mohl plnit konkrétní úkol a přinést v příhodném okamžiku co největší užitek.“

Čtěte také

Samotná iniciativa vešla ve známost už koncem května, jenže v té době toto sdělení běloruské opozice zcela zastínil skandál s únosem boeingu irské letecké společnosti Ryanair, následné zatčení novináře a politického aktivisty Ramana Prataseviče a jeho zjevně vynucené půldruhahodinové interview pro běloruskou státní televizi.

Přeloženo do srozumitelného jazyka znamená vytvoření „všelidového hnutí Peramoha“ pokus o vybudování celostátní anonymní ilegální struktury, která by proti režimu vystoupila při „každé vhodné příležitosti“.

Metody a podrobnosti se neuvádějí. Paní Cichanouská nedávno poznamenala jen tolik, že „důležitou zárukou úspěchu Peramohy je její masovost, protože každý účastník o ní přece může promluvit s přáteli, sousedy a známými“. Otázkou ovšem je, jak dlouho by pak podobná ilegální síť zůstala opravdu ilegální…

Libor Dvořák

Nejnovější pokus běloruské opozice o zaktivizování běloruské společnosti vysvětlují místní politologové tím, že „cena za účast na pouličních akcích je příliš vysoká a že už přes 500 lidí je za podobné iniciativy trestně stíháno“. Něco se ovšem podnikat musí, protože, jak již řečeno, v tomto boji budou muset zvítězit především Bělorusové sami.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio