Lewis Carroll: Alenka v kraji divů. Nahrávka z roku 1966 s Ivankou Devátou v roli Alenky

29. leden 2022

Nechte se vtáhnout do světa fantazie a snových představ. Mezi záhadné bytosti a pitoreskní postavičky. Do půvabné hry s neznámými slovy, plné nadsázky a humoru.

Osoby a obsazení: Ivanka Devátá (Alenka), Jaroslav Kepka (bílý králík), Zdena Hadrbolcová (myš), Josef Svátek (Anton / Sedma), Josef Velda (Vilík / Dvojka), Rudolf Deyl ml. (Houseňák), Jiří Suk (rybí lokaj / Pětka), Luděk Kopřiva (žabí lokaj / kat), Naděžda Gajerová-Mauerová (vévodkyně), Ljuba Hušková (Šklíba), František Filipovský (švec), Svatopluk Skládal (zajíc březňák), Jiří Pick (Plch), Světla Amortová (královna), Karel Houska (Král), Josef Kemr (Noh), Ivo Gübel (Paželv), Artuš Kalous (Spodek), Jana Němečková (nemluvně)
Napsal: Lewis Carroll
Dramaturgie: Eva Košlerová
Překlad: Aloys Skoumal a Hana Skoumalová
Hudba: Štěpán Lucký
Režie: Josef Červinka
Natočeno: v roce 1966

Josef Červinka, který Alenku v kraji divů v roce 1966 připravil a režijně nastudoval, byl mimořádnou rozhlasovou osobností. Působil nejen jako režisér, ale i jako herec, recitátor, autor rozhlasových dramatizací.

Překládal z několika světových jazyků a během druhé světové války, ještě pod svým vlastním jménem Schwarz, působil jako hlasatel československé sekce BBC v Londýně.

Po válce se vrátil a jako režisér inscenoval v rozhlase klasická díla i moderní autory. Jeho lehce ironizujícímu, intelektuálnímu stylu nejvíce odpovídali angličtí a američtí spisovatelé. Proto si z pohádkového fondu vybral ke zpracování právě Carrollovu Alenku.

Kupujte na Radioteka.cz

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení nebo jako podcast na webu Radioteka.cz.

autor: Václava Ledvinková
Spustit audio

Související