Levoboček se čtyřkou z hudebky? Příběhy slavných: Waldemar Matuška

15. červenec 2016

Odpověď najdete v 5 samostatných audiích uvnitř článku.

O dětství Waldemara Matušky se toho mnoho neví. Narodil se ale skoro na jevišti divadla v Košicích, kde maminka Mia Malinová zrovna vystupovala. Operní zpěvačka jinak zpívala ve Vídni. Waldemar byl jejím čtvrtým dítětem. Vychovával ho pražský vězeňský dozorce Malina. Jestli byl i jeho otcem, je sporné.

Waldík mořeplavcem

Šuškalo se, že ho zplodil cikánský primáš jedné cimbálovky. Každopádně z hudební výchovy měl na základní škole vždycky čtyřku. Zpěv ho uchvátil až později. Hrát pak začal hned na několik nástrojů: kytara, banjo, basa, mandolína. Chtěl být mořeplavcem, vyučil se sklářem.

Hádka v Semaforu

Moc se neví, co dělal mezi 20 a 26 rokem. Později v Redutě měl za jeden večer několik kšeftů, ale malou gáži a nenechali ho zpívat. Změnilo se to, až když Suchý hledal zpěváka do Semaforu. Spolu s Pilarovou a Štědrým se tam stali hvězdami 60. let. Pak přišla hádka s šéfem a trojice přešla do Rokoka.


Účinkují: Jitka Smutná a Veronika Khek Kubařová
Napsala: Dominika Hvorecká
Režie: Bela Schenková
Natočeno v roce 2016. Premiéra

Bohém Zlatým slavíkem

Matuška byl totiž bohém: na stejnou hodinu si domluvil i dvě představení. Byl vůbec prvním Zlatým slavíkem (1962) a stal se idolem. Hned třikrát se oženil a ze dvou manželství měl dva syny. Kvůli pobuřování na veřejnosti na konci 60. let dostal zákaz. Písnička Má malá zem se stala protestsongem roku 1968.

Zpěvák i herec

Miloval prvorepublikové filmy s Vlastou Burianem. Uměl ho i imitovat. Sám si zahrál třeba v Noci na Karlštejně nebo v písničkových filmech Kdyby tisíc klarinetů a Limonádový Joe. Vrcholem ale byli Všichni dobří rodáci. Ukázal, že umí doopravdy hrát. Ne jen zpívat.

Normalizace a emigrace

Od roku 1970 vystupovat s orchestrem Václava Hybše. Jezdil po estrádách se soudruhy schváleným repertoárem. Do USA emigroval v roce 1986. Bylo mu už před 50 a začínal znovu. Na Floridě už zůstal.

autoři: lup , Dominika Hvorecká
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.