Lev z Münsteru: Z kazatelny kritizoval nacistický program a zároveň se modlil za vítězství německých zbraní

Kněz, který se v roce 1940 nebál veřejně postavit Adolfu Hitlerovi a jeho zrůdné rasové politice. Strhující příběh Clemense Augusta Galena, jehož kouzlu propadl i Egon Erwin Kisch. Kněz mu prý zachránil život.

Autor pořadu: Stanislav Motl
Účinkuje: Libor Vacek
Dramaturgie: Bronislava Janečková
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer
Zvuková spolupráce: Jitka Borkovcová
Režie: Vlado Príkazský
Natočeno: v roce 2014
V pořadu je použita nahrávka četby z knihy E. E. Kische Tržiště senzací v podání Ladislava Mrkvička, úryvky z knihy Galen: Kardinál August hrabě von Galen historika Ludgera Grevelhöstera a z historické studie Stanislava Motla Lev z Münsteru

Do dějin vstoupil jako Clemens August, kardinál von Galen. Kněz z německého Münsteru. Už za svého života si vydobyl mimořádný respekt. Především odvahou.

Ze své biskupské kazatelny si třeba dovolil podrobit zdrcující kritice nacistický program eutanázie – fyzické likvidace duševně či jinak postižených lidí. Na druhou stranu ale během druhé světové války dokázal vášnivě horovat za vítězství německých zbraní.

Jak to bylo s Kischem?

Nebyl jednoznačně bílý, ale ani černý. Dokázal ale být za všech okolností mimořádně statečný. Proto měl tolik obdivovatelů. Patřil mezi ně také Egon Erwin Kisch.

Legendární pražský zuřivý reportér tvrdil, že Lva z Münsteru, jak se Galenovi přezdívalo, velmi dobře znal. Prý mu jednou dokonce zachránil život. Ale bylo to tak doopravdy?

Spustit audio

Související