Letošní Meeting Brno připomíná skutečnou hodnotu svobody

21. červen 2019

Nedaleko pomníku Rudoarmějce na Moravském náměstí proběhlo 29. května slavnostní zahájení již 4. ročníku festivalu Meeting Brno.

Jedná se o multižánrovou kulturní akci, která se koná již tradičně vždy na přelomu května a června a zahrnuje velmi pestrý program sestávající se z filmových projekcí, koncertů, autorských čtení či diskusních fór.

Meeting Brno 2019

Festival si klade za cíl sdružovat zástupce různých názorů či vyznání a vést je ke společnému dialogu nad konkrétním tématem. Každý ročník pak nese své vlastní specifické motto, které se výrazným způsobem promítá i do jeho programu. Tím letošním je „Teď když máme, co jsme chtěli“. Jedná se o větu z kdysi oblíbené budovatelské písně, jejíž slova napsal František Halas. Prvotní sílu a optimismus této písně však vlivem dějinných událostí brzy vystřídala ironie a deziluze. To vše pak úzce souvisí i s tématem letošního festivalu Meeting Brno, které připomíná skutečnou hodnotu svobody, kterou jsme si právě před třiceti lety vydobyli. „Zamýšlíme se nad tím, zda rok 1989 naplnil ve společnosti všechna očekávání, která lidé tehdy měli,“ říká Petr Kalousek, ředitel festivalu Meeting Brno.

Jedním ze stěžejních bodů nabitého festivalového programu je interaktivní výstava s názvem Brno osvobozené!?, která je veřejnosti přístupná až do 28. června a to v podzemních prostorách na Moravském náměstí poblíž pomníku Rudoarmějce. Skrze výpovědi očitých svědků k návštěvníkům promlouvají důležitá svědectví týkající se klíčových událostí našich dějin počínaje vstupem Rudé armády do centra Brna.

autor: Kristýna Synková
Spustit audio