Letos bude málo medu. Včely kvůli počasí neměly co sbírat

10. srpen 2021 12:00, aktualizováno

Letošní rok včelařům na Domažlicku opět nepřál. V chladném počasí včely moc nelétaly a déšť zase spláchl tolik žádanou medovici. Medný výnos byl tak podprůměrný. Včelaři již nyní dodávají včelkám energii pomocí krmiva.

Podprůměrnou snůšku medu hlásí letos někteří včelaři z Domažlicka. Na vině je chladné jarní počasí a deštivo. Slabá byla i pozdní snůška medovice. „Problém byl v tom, když malý hmyz přinesl medovici na listy stromů, tak to vzápětí spláchly prudké deště a včely neměly co sbírat,“ vysvětlil předseda základní organizace Českého svazu včelařů v Hostouni na Domažlicku Petr Šmíd.

Nedostatek medu by mohl mít vliv na cenu

Kvalita jarního nektarového medu byla slušná. Díky postupnému květenství flóry měl každý med jinou chuť. Medu je však málo. U malovčelařů by nedostatek medu neměl mít na cenu velký vliv. U velkoobchodu by cena mohla být letošním výnosem medu ovlivněna.

Po vytočení zbytků medu musí včelaři zaléčit včelstva formidolovými deskami neboli kyselinou mravenčí a nakrmit, protože včely nemají, co sbírat. Včelaři krmí včelky invertním cukrem. „Je to enzymaticky rozložený škrob, který je pro včely mnohem lépe stravitelný než sacharóza z obchodu,“ uvedl včelař Zdeněk Pikal.

Spotřeba krmiva je letos standardní. Každý včelař začíná krmit, kdy sám uzná za vhodné. „Já už jsem začal krmit teď, protože mám pocit, že už žádná snůška nebude. Aby včelky měly pořádný rozvoj pro zimní generaci, tak potřebují energii,“ dodal Zdeněk Pikal.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio