Let čmeláka, Píseň indického kupce nebo Šeherezáda – 180 let od narození Nikolaje Rimského-Korsakova

18. březen 2024

Na 18. března 2024 připadá 180. výročí narození námořního důstojníka, ale hlavně světoznámého ruského skladatele období romantismu Nikolaje Andrejeviče Rimského-Korsakova, autora významných oper většinou s pohádkovými nebo lidovými motivy, symfonií i klavírní hudby.

Některé melodie Rimského-Korsakova, rodáka z města Tichvin nedaleko Novgorodu, jako Let čmeláka, Šeherezáda nebo Píseň indického kupce se proslavily do takové míry, že vstoupily též do hájemství populární hudby.

Řadu zajímavých důkazů vám podáme ve výroční skladatelův den. Snad by se Nikolaj Rimskij-Korsakov shovívavě pousmál nad tím, co s jeho Letem čmeláka provedla kalifornská skupina B. Bumble and The Stingers.

Let čmeláka, orchestrální mezihra z opery Nikolaje Rimského-Korsakova Pohádka o caru Saltánovi, vychází ze stejnojmenného veršovaného díla Alexandra Sergejeviče Puškina. Tato skladba jednak posloužila svým způsobem jako název zmíněného obskurního studiového souboru B. Bumble and The Stingers a také se stala v roce 1961 jeho prvním hitem v rytmu boogie woogie.

Ale těch příkladů bude rozhodně více – například od sopránsaxofonisty Felixe Slováčka, kytaristy Ala Caioly, orchestru Jackieho Gleasona a dalších.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související