Jane. Lehce ironické drama o setkání spisovatelky Jane Austenové s bývalým nápadníkem

11. září 2022

„Neprovdaná, bez dětí a píše!“ V roce 1815 budoucí slavná spisovatelka Jane Austenová pracuje ve skromném venkovském domku na románu Přemlouvání. Z poklidného tvůrčího a staropanenského života, který tráví ve společnosti ovdovělé matky a starší také neprovdané sestry, ji vyruší neočekávaná návštěva. Po dvaceti letech se setkává s bývalým nápadníkem Tomem Lefroyem a jeho ženou... Komorní drama Lenky Lagronové se nese v lehce ironickém duchu přesně ve stylu anglické autorky.

Osoby a obsazení: Jane Austenová (Irena Vacková), Cassandra Austenová (Alžběta Kynclová), Matka (Ivana Plíhalová), Tom Lefroy (Zdeněk Trčálek) a Mary Lefroyová (Tereza Richtrová)
Napsala: Lenka Lagronová
Dramaturgie: Hana Hložková
Zvukový mistr: Josef Daněk
Hudba: Pavel Helebrand
Režie: Radovan Lipus 
Natočeno: v roce 2011

Zdánlivě nešťastná stárnoucí žena a spisovatelka je tak vystavena neobvyklé soukromé a profesní konfrontaci. Navzdory osobním zklamáním a překážkám, které Jane kladou společenské konvence, jí neohlášení hosté přimějí k povzbuzujícím a očistným zjištěním o sobě i o nich.

Z poslední etapy spisovatelčina života

Jane Austenová

Lenka Lagronová se nechala inspirovat poslední etapou krátkého života významné anglické autorky. Ve fiktivním komorním dramatu líčí osudy a pocity žen, které byly buď společensky bezvýznamné, protože zůstaly z různých důvodů neprovdané a bez možnosti si vydělávat, nebo naplnily společenskou povinnost, ale rodinné štěstí stejně nenašly.

Do kontrastu jemně zmíněných dobových reálií navíc staví ženu na spisovatelské pozici. Navenek závažné téma, které autorka zvolila, však plyne v duchu lehce ironického a humorného pohledu, který byl typický právě pro Jane Austenovou.

Lenka Lagronová

Lenka Lagronová (1963)

Je renomovanou divadelní dramatičkou. Její hry se vyznačují lyričností, zkoumáním vnitřního světa postav a křesťanským poselstvím. Na českých jevištích jich bylo uvedeno více než patnáct. V rozhlase debutovala v roce 2001 hrou Vstaň, prosím tě. Svou druhou rozhlasovou hru Jane napsala v rámci projektu Vinohradská 12 až v roce 2011. Je autorkou původní rozhlasové pohádky Modrý les (2014) a Hajajova seriálu Noční dobrodružství kočky Myšky (2016).

Obvyklý asociativní, až básnický proud slov dramatičky Lagronové, tentokrát decentně ustoupil síle románů Austenové, aniž by ale postrádal nadhled a vtip. Pro milovníky Austenové obsahuje hra „lahůdku“ v podobě skvostné parafráze na satirickou miniaturu Krásná Cassandra, kterou Lagronová vypráví s názvem Křehká Cassandra.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Hana Hložková
Spustit audio

Související