Ve věku 85 let zemřela Jana Hlaváčová, rozhlasová, divadelní a filmová legenda

14. leden 2024

V sobotu 13. ledna večer zemřela herečka Jana Hlaváčová, která patřila k nejvýraznějším tvářím české a československé poválečné éry. Působila např. v Národním divadle, v Divadle na Vinohradech a nezapomenutelná byla i v řadě filmových rolí, třeba jako sestřička ze série Dušana Kleina o básnících. V roce 2015 získala Cenu Františka Filipovského za celoživotní herecké mistrovství v dabingu. Působila i jako pedagožka na DAMU.

Herečka Jana Hlaváčová má v soupisu rolí, které v životě ztvárnila, celou řadu vážných, psychologicky náročných, někdy i tragických postav. A přesto o ní můžeme mluvit jako o legendě světa zábavy. Dokázala to v mnoha komických rolích, které ztvárnila na jevišti i ve filmu. Je i skvělá vypravěčka. Z archivních nahrávek pořad Legendy zábavy připravil Jiří Hubička. Provází Aleš Háma.

Programové změny v souvislosti s jejím úmrtím chystáme na pondělí 15. ledna.

autoři: Aleš Háma , Jiří Hubička
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.