Legendární textař Ivo Plicka

2. duben 2015

V pondělním Nočním proudu 28. 5. Miloš Skalka zaskočil za Martina Hrdinku a uvítal dalšího ze svých nočních hostů. Tím byl legendární textař a významný spolutvůrce původní české bigbítové písničky IVO PLICKA, svého času dvorní textař Petra Nováka. Tvůrce nezapomenutelných hitů, jakými jsou písničky Povídej, Já budu chodit po špičkách, Náhrobní kámen, Klaunova zpověď či Toreador se nesmí bát, v čase mezi 23. hodinou a půlnocí vyprávěl nejen o své textařské kariéře a cestě životem, ale připomněl rovněž některé ze svých hitů i hudební nahrávky, které rád poslouchá.

Pražský rodák Ivo Plicka (narozen 25. 9. 1946) vystudoval hotelovou školu v Mariánských Lázních (1967). Své první texty napsal pro Petra Nováka v osmnácti letech (kamarádili se odmalička a bydleli dokonce ve stejném domě v Legerově ulici). Šlo o dodnes platné písně Já budu chodit po špičkách a Povídej, ve spolupráci s Petrem Novákem vznikla také písnička Džbán pro Pavla Sedláčka.

Ivo Plicka se podílel prakticky na všech úspěšných písních Petra Nováka a skupiny George and Beatovens, některé z nich však nazpíval Petr Novák (ale také Karel KahovecPaní v černém, Poprava blond holky, Svou lásku jsem rozdal, Zavraždil jsem lásku) se skupinou Flamengo. Texty psal rovněž pro zpívajícího kytaristu Jaroslava Bednáře a skupinu Why Not, jejich cestě do posluchačského povědomí však zabránila krátká existence souboru.

Od 70. let žije Ivo Plicka v zahraničí – nejprve to bylo Švýcarsko, v posledních letech pak střídá se svou rodinou pobyt v Evropě se slunnou Floridou, kde se trvale usadil v exotickém prostředí Sunny Isles Beach.

V současné době spolupracuje Ivo Plicka mimo jiné s režisérem Ivanem Fílou na zatím bezejmenném celovečerním filmu, jehož hlavní hrdina je silně inspirován uměleckými a životními osudy Petra Nováka, kombinovanými s fikcí. Důležitou roli v zamýšleném filmu budou hrát písničky, které Ivo Plicka opatřil texty.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.