Legendární parní lokomotiva Čtyřkolák se už brzy objeví na středočeských tratích

23. duben 2020

Více než stoletá parní babička, lokomotiva Čtyřkolák, byla přes čtyři roky mimo provoz. Teď už je opravená a redaktorka Soňa Jindrová se byla podívat na to, jak parta nadšenců poprvé po letech opět roztopila její kotel.

Z návratu Čtyřkoláku do provozu má největší radost dvacetičlenná parta nadšenců, která ji opravovala: "Citová vazba na tu mašinku je veliká, máme ji několik desítek let a celá parta se na první jízdu už moc těšíme," říká strojvedoucí Michal Kučera, který se také podílel na opravě lokomotivy.

Po čtyřech letech se v kotli Čtyřkoláku opět zatopilo: "Takový zátop není jednoduchý, trvá šest až osm hodin od prvního škrtnutí až do prvního tlaku, než je lokomotuva funkční. Před první jízdou musíme také doplnit do všech maznic mazivo, spotřebujeme asi kolem čtyřiceti litrů oleje," vysvětluje Kučera.

Legendární lokomotiva už měla jezdit v dubnu, ale kvůli nouzovému stavu a vládním opatřením kvůli koronaviru čeká i ona, až se vše vrátí do normálu a bude moci odstartovat klasická turistická sezona.

Oprava legendární parní lokomotivy Čtyřkolák
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka