Legenda střelby a filmu Miroslav Trudič: Díky střeleckému tréninku mám pevnou ruku a klidný záběr

9. září 2021

Jak Miroslav Trudič trénuje a jak si vybírá náměty pro své filmy? Co plánuje dál, když se sportovní vzduchovkou i s kamerou na rameni už dosáhl všech představitelných úspěchů? Povídala si s ním o tom redaktorka Romana Joudalová.

Na rozhlasovou Návštěvu vás tentokrát vezmeme do Náchoda a navštívíme krále amatérských filmařů a sportovních střelců, čerstvého seniorského Mistra světa v disciplíně HFT, Miroslava Trudiče. Střelecká i filmařská vášeň ho potkala a pohltila ještě jako kluka. Od té doby se už více než půl století dívá na svět optikou puškohledu a filmové kamery. Jaký je v tom rozdíl?

Jako síň slávy nebo muzeum pohárů, medailí, ocenění, diplomů a čestných uznání všeho druhu na první dojem působí obývací pokoj rodinného domku Trudičových v Náchodě. Ale slouží také jako pracovna, filmový archív a zázemí špičkového sportovce.

Čtěte také

Miroslav Trudič se v srpnu na Slovensku stal Mistrem světa ve sportovní střelbě ze vzduchovky, v kategorii veteránů v disciplíně HFT. Splnil se tak jeho celoživotní sportovní sen. Tomuto nejvyššímu možnému úspěchu předcházel také titul vicemistr světa HFT ze světového šampionátu v Cholticích v roce 2018.

Je hrdý na to, že na letošním mistrovství byl vybrán do reprezentačního týmu České republiky. A nezklamal.

Mezi domácími i zahraničními střelci je známý také tím, že jako jediný střílí ze zbraně české výroby MK 300 Sniper. A na svoji vzduchovku nedá dopustit.

Miroslav Trudič - život s kamerou a flintou

Střílet ze vzduchovky začal jako malý kluk a na svojí první soutěž se přihlásil, když mu bylo 15 let. Trénuje každý den v terénu v okolí Náchoda a za nepříznivého počasí také doma, kde střílí otevřenými balkónovými dveřmi z ložnice na terč umístěný na zahradě.

Miroslav je také legendárním amatérským filmařem

Čtěte také

Věnuje se především filmovému dokumentu a reportáži. S filmařinou začínal v době, kdy bylo všechno úplně jinak než dnes. Jeho filmařské začátky spadají do období osmimilimetrových filmů, kdy se filmařům o možnostech dnešní techniky mohlo jen zdát.

Kolik filmů za svůj život natočil, neví, žádnou kartotéku si nevede a nepočítá ani první místa a čestná uznání z filmařských soutěží. Mezi jeho nejmilejší soutěže, kterých se pravidelně účastní už půl století, patří legendární Vysokovský kohout a Rychnovská osmička.

Ačkoliv na poli sportovní střelby i filmařské práce už dosáhl všech nejvyšších úspěchů, vzduchovku ani kameru zatím na hřebík pověsit nehodlá. Obě jeho celoživotní lásky ho baví, naplňují a udržují ve formě a díky pochopení a podpoře své rodiny se jim může s maximálním nasazením věnovat.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související