Ledové kostky čiré jako sklo? Můžete je mít, vyzkoušejte rady profíků

Existuje řada strojů na výrobu ledu, ledové tříště nebo ledových kostek. Od těch velkých, profesionálních, přes menší, používané v gastronomii, po výrobníky pro domácí použití. Většina z nás má ale v mrazáku obyčejná tvořítka na led.

Kostky, kuličky, srdíčka a další ledové tvary, kterými chladíme nápoje, mívají obvykle bělavé tóny a obsahují nejednu bublinku. Jak vyrobit průzračné ledové kostky, které dlouho vydrží?

Dokonalé ledové kostky

Jan Končel, sommelier společnosti BOHEMIA SEKT, říká: „Abychom se co nejlépe přiblížili kostkám z profesionálních strojů, je zapotřebí dodržovat několik pravidel.

  • Vždy používejte filtrovanou nebo balenou vodu s menším obsahem minerálů. To určitě platí, pokud doma máte tvrdou vodu.
  • Vodu převařte, tak se zbavíte vzduchových bublin a výsledkem bude krásně průsvitný a hlavně pevný led. Nejen, že bude vypadat skvěle, ale také déle vydrží.
  • Při chladnutí vodu zakryjte a chraňte před prachem a nečistotami.
  • Abyste se i nadále vyhnuli vzduchovým bublinám, nejlépe uděláte, když formičku ponoříte do nádoby s připravenou vodou (a tak vodou naplníte tvary ve formičce – pozn.red.).
  • Dejte ledu v mrazáku dostatek času na ztuhnutí, ideálně do druhého dne.
  • Je taky důležité najít v mrazáku pro ledové kostky vhodné místo. Nedával bych je kvůli pachům vedle masa nebo ryb.
  • Když pak formičky vyndáte z mrazáku, nechte je odstát. Za chviličku povolí a půjdou krásně vyklopit.
  • Rozhodně je nepolévejte teplou vodou, protože byste nadělali víc škody, než užitku.“

 Můžete dát zamrazit i větší kus ledu. Třeba v krabičce na jídlo. A pomocí nože na pečivo ho pak vytvarovat. V ledu udělejte ze všech stran zářezy a pomocí nože a paličky opatrně vyznačený kus odsekněte. Větší kus ledu vám v nápoji vydrží delší dobu.

 Výroba ve velkém

A jak se vyrábí led ve velkém? Například v Dýšině u Plzně vyprodukují denně tuny kostkového ledu a ledové tříště, prý na nejvýkonnějším stroji v České republice. Pokračuje Vladimír Seliger, výkonný ředitel akciové společnosti Biofood Dýšina: „Máme dva stroje na kostkový led, dále pak stroje na ledovou tříšť. Naše výrobní kapacita ledu je přes 15 tun za den a naše prodeje jsou podle sezony přes 1 000 tun za rok.

Kostkový led je určen k přímé konzumaci, proto je pro nás zásadní bezpečnost a hygiena. Led vyrábíme pouze z pitné vody, která projde přímo před strojem ještě úpravnou, a je také pravidelně testována v laboratořích.

Stroje jsou zcela nerezové, dlouhé 6 metrů a vysoké přes 2 metry. Jak fungují? Představte si tvořítko na led, které máte doma, ale nerezové, o rozměrech 1 metr x 1 metr. Těchto tvořítek je 20 kusů vedle sebe, vyskládaných na stojato. Formy jsou namražené, teče na ně voda a postupně přimrzá do té doby, než je formička plná, a tím kostka vytvarovaná.

Když je cyklus ukončen (asi po 20 minutách), zadní strana formy se krátce zahřeje, a tím dojde k okamžitému vypadnutí kostek do nerezového zásobníku. Z této nádoby dochází už k navažování do 2 kg či 5kg sáčků.“ Balené kostky ledu a ledová tříšť pak pod značkou Jedu v Ledu míří do prodejen, restaurací a na společenské akce v Česku i Evropě.

 Historie kuchyňského ledu

A jak to bylo s ledovými kostkami v minulosti? No, kostkami, ledaři dobývali ze zamrzlých vod spíš obrovské ledové bloky. Například v Praze, na pravém vltavském břehu, mezi Branickým železničním mostem a Barrandovským mostem, před 110 lety vyrostl areál Branických ledáren.

Pro výstavbu tehdy vybrali jedno z nejchladnějších míst vltavského břehu. Dělníci tam v uměle vybudované zátoce každou zimu rozsekávali led na bloky, které bidly a háky posouvali do ledáren, k dalšímu zpracování a uskladnění. Koňské nákladní povozy pak v létě bloky ledu rozvážely po Praze a okolí; do hospod, restaurací, kaváren, řeznictví, všude tam, kde bylo potřeba chladit.

Provoz Branických ledáren ustal počátkem 50. let 20. století. Podniky tou dobou už bývaly vybavené chladničkami, mrazničkami a dalšími chladicími systémy. Ale především: v souvislosti s budováním Vltavské vodní kaskády řeka v Praze už prakticky nezamrzala.