Ledová voda odplaví bolest z těla

17. únor 2012

Zdeněk Mikoláš z Klubu ledních medvědů Třebíč se díky otužování zbavil bolesti zad a kloubů. A říká, že koupání v ledové vodě sice zvyšuje obranyschopnost organizmu vůči nachlazení, ale hlavně posiluje srdce. A vyplavuje z těla škodlivé látky.

Když vlezeme do koupele s teplotou kolem nuly, krevní kapiláry se stáhnou a krev se nahromadí u vnitřních orgánů. Silným proudem pak pročistí srdce, plíce, ledviny, játra od škodlivých látek a vyplaví je ven. I proto je otužování dobré např. v boji s celulitidou. S otužováním začněte opatrně, dvakrát třikrát týdně několik minut v ledové vodě, pak můžete interval prodlužovat, maximálně na necelou půlhodinku. Nenamáčejte si hlavu, bez tukového obalu by vám velmi rychle prochladla, a po otužování byste mohli onemocnět.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.