Léčivá lesní studánka u Rohovládovy Bělé nikdy nezamrzá. Před nečistotami ji chrání stříška

10. leden 2019
Česko – země neznámá

Studánka s údajně léčivou vodou se nachází na kraji lesa, asi půldruhého kilometru jihozápadně od centra obce jménem Rohovládova Bělá v Pardubickém kraji. Místní lékař Svoboda věřil v její léčebnou sílu natolik, že v její blízkosti plánoval postavit sanatorium pro léčbu očních neduhů.

Síla i léčivé účinky místní vody byly známé v celém kraji. V letech první republiky ordinoval v Rohovládově Bělé praktický lékař pan Svoboda, který kromě tuberkulózy, revmatu a astmatu léčil i oční nemoci, a to více než dobře. Místní kronika uchovává například fotografii s popiskem: druhý pacient zleva je bratr Aloise Jiráska.

Pacienty s očními neduhy posílal doktor Svoboda ke studánce v lese, kde si měli oči omývat a zvyšovat tak účinky léčby. Plánoval dokonce v blízkosti tohoto pramene vystavět sanatorium. Pak ho ale nečekaně postihla mozková příhoda, která mu v jakémkoli dalším konání zabránila. A první světová válka pak všechny jeho plány navždy pohřbila.

Pramen v lese nedaleko Rohovládovy Bělé ale stále vyvěrá. Nezamrzá ani v největších mrazech, kdy naopak pára stoupající z vody navozuje kolem celého místa nevšední podívanou. Studánka si udržuje stálou teplotu od osmi do deseti stupňů Celsia.

Místní občané navíc vybudovali nad pramenem přístřešek a v těsné blízkosti také kryté posezení. Plechové hrníčky jsou k dispozici každému, kdo žíznivý přijde. Neboť čistá voda rozum nekalí.

Voda z pramene napájí nedaleký rybníček Dereznici, nevelkou, ale o to malebnější vodní plochu. A právě k němu se váže jedna neuvěřitelná příhoda.

Rybník Dereznice nemá víc než 40 na 50 metrů. Nikdo se v něm nekoupe, jen rybáři v něm mají nasazeno pár kaprů. Přesto se k němu váže jedna neuvěřitelná příhoda. 1. února 1996 do něj spadl školní cvičný letoun L – 39C. Oběma pilotům, instruktorovi i žákovi, se podařila katapultáž nad obcí Vyšehněvice a havárii přežili. Letoun pak vojáci dlouho hledali, než ho našli zabořený do bahna právě v Dereznici.   

autor: KSA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.