Léčba psí láskou funguje. Ukázali nám to v Domově seniorů v Heřmanově Městci

21. prosinec 2019

Zlatý retrívr Joey je speciálně vycvičený u obecně prospěšné společnosti Pomocné tlapky. Ta se zabývá výcvikem asistenčních psů ve Starém Plzenci. Vycvičené psy pak předává do dlouhodobého užívání lidem, kteří to potřebují.

Joey je zámecký pes. Byl totiž přidělený do Domova pro seniory v Heřmanově Městci, který sídlí právě na zámku. Léčbu psí láskou, tedy canisterapii, využívá mnoho klientů. A jak to funguje? Na to jsme se zeptali aktivizační pracovnice Lenky Pumerové, která má Joeya na starosti.

Pes zahřeje ztuhlé klouby

Pes má o stupeň vyšší teplotu než člověk. To se využívá při tzv. polohování. Pes si lehne vedle člověka na lůžko a dotykem ho zahřívá, což je starým lidem velmi příjemné.

Canisterapeutický retrívr z domova pro seniory Heřmanův Městec

„S klienty procvičujeme také jemnou motoriku, pes opatrně bere do zubů ruce klientů, a masíruje jejich ztuhlé prsty a klouby. Našim klientům je hned lépe nejen na těle, ale i na duši,“ říká Lenka Pumerová.

Pes na židli u lůžka

Klienti Domova seniorů v Heřmanově Městci mají možnost podívat se na psa zblízka. Podrbat si ho, pohladit a vzpomenout si na dobu, kdy měli také psa a prožívali s ním krásné chvíle. A to je další důležitá funkce zvířat, která v mnoha případech prosvětlí seniorům den.

Souhra canisterapeutického psa a klientky Karolíny

Retrívr Joey už ví, co má dělat, jak se má nastavit k pohlazení. Pro zámecké klienty Domova v Heřmanově Městci je to velká podpora.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.