Lea Sudínová: Modrá povídka a Rytířské ctnosti Roberta Waschky

22. červen 2014

Dvě odlišná témata, jeden společný jmenovatel. První dokumentaristické zkušenosti vysokoškolských studentů JAMU.

Vytvořit dokument není jen tak. Samotné hledání tématu a výběr respondenta může zabrat celé měsíce.

A pak začnete točit, anebo ještě ani nezačnete, a váš „hrdina“ z domluveného projektu vycouvá. Stalo se to i našim studentům.

Hledá se tedy dál. Co by mohlo být pro mě a také pro posluchače zajímavé? A kdo by na druhé straně byl ochoten se mi otevřít? Upřímně o sobě vyprávět, nechat mě jít nějaký kus cesty „s sebou“? Dovolit mi, abych si prověřil, zda říká totéž, co dělá, zda jeho slova potvrzují činy?

Lea Sudínová: Modrá povídka
Matěj Randár nakonec natáčel se ženou, která si říká Lea Sudínová. Není to její skutečné jméno, ale pseudonym. Vydala pod ním knížku s názvem Modrá povídka.

Lea Sudínová

Autor dokumentu se s ní původně setkal při spolupráci s ochotnickým divadelním kroužkem. Usměvavá a činorodá šestatřicetiletá žena z moravské vesnice nevypadala jako někdo, kdo má za sebou tak nezáviděníhodnou minulost.

Ze svých zážitků se vypsala v knížce, kterou v počtu 20 výtisků vydala na vlastní náklady a rozdala přátelům. Jeden z výtisků se dostal i k Matěji Randárovi. A to byl důvod začít natáčet...

Rytířské ctnosti Roberta Waschky
Zbyněk Štajer si jednoho dne zašel do brněnského Domu rytířských ctností půjčit nějaké meče. Osm šermířů tam v osm hodin večer trénovalo a viselo přitom svému učiteli na ústech a hltali každé jeho slovo. Nápad na rozhlasový dokument byl tady.

Jeho respondentem se stal onen učitel: Robert Washka. Šermíř, ale taky kaskadér, kovboj... Ale bylo čím dál zřejmější, že právě úloha učitele je jeho celoživotním posláním, k němuž se dopracoval přes řadu obtíží.

A tak i Zbyněk Štajer začal Robertu Waschkovi, zvanému Bob, viset na ústech a hltat každé jeho slovo. S mikrofonem v ruce.

Robert Washka - Dům rytířských ctností, výcvik

A pak už zbývala jen „maličkost“: vyřešit, jak technicky kvalitně nahrát šermování ve velké místnosti s ozvěnou a nedostat přitom mečem po hlavě.

Bakalářské projekty studentů
Matěj Randár i Zbyněk Štajer studují obor Rozhlasová a televizní dramaturgie a scenáristika na Divadelní fakultě brněnské JAMU.

Pokud jde o rozhlasovou část oboru, po umělecké publicistice a adaptacích poezie a prózy přicházejí studenti ve 3. ročníku bakalářského studia do kontaktu s rozhlasovými dokumenty.

Jak se to oběma studentům jejich bakalářské projekty podařily, uslyšíte v cyklu Dokument na Dvojce. Poté si můžete poslechnout pořad Noční Mikrofórum, kde budou oba mladí dokumentaristé hosty Dana Moravce. A to společně se svou pedagožkou Alenou Blažejovskou, která na brněnské JAMU jejich práce vedla.

Více v iRadiu.

autoři: Alena Blažejovská , Zbyněk Štajer , Matěj Randár
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.