Lázně Třeboň. Slatinné koupele začali využívat lázeňští hosté od roku 1883

Lázně Třeboň se pro veřejnost otevřely 19. května 1883. Václav Hucek při svých cestách navštívil spolu s manželkou Marií a dcerou Bertou západočeské lázně a inspiroval se tamní rašelinnou terapií. Po návratu do Třeboně nechal odborně prozkoumat zdejší slatinu a zjistil, že je mnohem účinnější než ta mariánskolázeňská. Na svém pozemku, kde do té doby byla zahradní restaurace, nechal postavit první lázeňský dům.

Jeho podobu a uspořádání navrhla Huckova dcera Berta, po které se dnes historický komplex lázní jmenuje.

Od 19. května 1883 začali slatinné koupele a zábaly využívat první lázeňští hosté. Původní majitelé převedli na sklonku života prosperující lázně na svou neteř Rozálii Vlčkovou. Pod jejím vedením však začaly lázně upadat a tak je v roce 1939 odkoupilo město Třeboň a zajistilo nezbytnou modernizaci. V roce 1975 se otevřel druhý komplex při severní hrázi rybníka Svět – Lázně Aurora.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

autoři: Jan Čenský , Jitka Novotná , jht
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.