Lásko prokletá... Diamant v hrdle, skromnost v srdci. Šansoniérka světového formátu Hana Hegerová

31. říjen 2021

20. října jsme si připomněli nedožité devadesáté narozeniny Hany Hegerové. Česká šansoniérka světového formátu Hana Hegerová nás opustila letos v březnu a tak vám jako vzpomínku na tuto dámu první velikosti nabízíme pořad z roku 2011. V něm si s Hanou Hegerovou před jejími osmdesátými narozeninami povídaly Milada Velehradská a Hana Siraková.

Navždy zůstane královnou českého šansonu, ale svým kouzlem a opravdovostí si dokázala podmanit i publikum v pařížské Olympii. Za dokonalou interpretací stálo hodně píle i pohnutý životní osud. Nikdy si však na nic nestěžovala.

Čtěte také

Narodila se v říjnu roku 1931 v Bratislavě jako Carmen Farkašová. Křestní jméno dostala při biřmování od své babičky, která milovala opery, což jako by předurčilo její uměleckou dráhu. K umění tíhla od mala. Navštěvovala baletní školu, a když ji pro její třídní původ nevzali na Vysokou školu ekonomickou, přihlásila se na odborný divadelní kurz při státní konzervatoři v Bratislavě.

Tehdy 21leté studentky herectví si všiml režisér Jiří Krejčík a obsadil ji do její první a zároveň hlavní filmové role ve snímku Frona. Film měl pro Carmen velký význam, protože se v něm poprvé objevila jako Hana.

Díky filmu získala své první angažmá v bratislavské Tatra revue, odkud vedla její cesta do pražského divadla Rokoko. V Praze na Hanu čekala nejen nová hudební kariéra, ale také její osudová láska - charismatický režisér Ján Roháč.

U příležitosti nedožitých devadesátých narozenin jsme si dnes v pořadu Vybíráme z archivu připomněli zpěvačku Hanu Hegerovou. V pořadu z roku 2011 si s ní povídaly Hana Siraková a Milada Velehradská.

autoři: Český rozhlas Hradec Králové , baj
Spustit audio

Související