Laskavé vlny a oblíbené písničky posílala Naďa Urbánková posluchačům i od Tří lvů

6. únor 2023

„Jako bych přijela domů. Pro českobudějovický rozhlas jsem dělala Laskavé vlny s velkou radostí. Jižní Čechy mám ráda, i když ne všechno, co jsem v tomhle kraji zažila, bylo šťastné.“ To mi pověděla pětinásobná Zlatá slavice, výborná zpěvačka i herečka Naďa Urbánková, když na podzim roku 2013 přijela ke Třem lvům, aby byla protagonistkou před publikem natáčeného pořadu Ivany Šimánkové Jižní Čechy a já.

Laskavé vlny na Českém rozhlase Budějovice byly velmi populární. Posluchači oceňovali upřímnost, vtipnost, ovšem také kultivovaný jazyk Nadi Urbánkové, kterým dávala příjemnou formu svým vzpomínkám a vyprávěním.

A tato pozoruhodná žena se měla rozhodně k čemu vracet. Jak si sám jako coby posluchač pamatuji – k režiséru Jánu Roháčovi a šťastnému konkursu na film Kdyby tisíc klarinetů, díky němuž se vlastně stala profesionální zpěvačkou a později velkou hvězdou.

Na časy semaforské a třeba na Dobře placenou procházku a roli Vanilky, v níž se střídala s Evou Pilarovou, nebo později na přátelství s Jiřím Grossmannem. K Václavu Neckářovi a společným rolím ve slavných filmech Ostře sledované vlaky a Skřivánci na niti. A také ke Country Beatu Jiří Brabce i k návštěvě mekky hudby country and western – Nashville. 

A paní Naďa se samozřejmě vedle spousty historek a vzpomínek na své přátele i kolegy vracela k mnoha populárním písničkám, které rámovaly její kariéru a zněly v jejích Laskavých vlnách.

Bohužel, v posledních desetiletích Naďa Urbánková zažila též nemálo nepříjemností, a to i zdravotních, a dokonce pádů. A svými závěrečnými slovy, která jsem na začátku citoval, mířila do Protivína a dob velmi nezdařeného podnikání.

Ovšem k těm radostným podnětům finální etapy jejího života v Želivě patřilo vystupování s folk-rockovou kapelou Luboše Javůrka Bokomara, dlouhodobá spolupráce v pozici moderátorky s naší sesterskou stanicí Český rozhlas Vysočina a samozřejmě její dcera, talentovaná zpěvačka Jana Fabiánová.

Paní Nadě Urbánkové, jejíž velice zajímavý a bohatý život se naplnil v pátek 3. února ve věku 83 let, budeme věnovat v neděli 12. února vzpomínkovou půlhodinku pod Světly ramp.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související