Láska (nejen) valentýnská: Co zamilovanost v organismu způsobuje? A která zvířata jsou nejvěrnější?

15. únor 2020

Na svátek sv. Valentýna, patrona všech zamilovaných, se spousta lidí dívá jako na cizý americký zvyk. Ve skutečnosti má evropské kořeny. Vydejte se na expedici plnou lásky.

Světec Valentýn, který prý tajně oddával zamilované, byl Ital. Zasvěcena je mu nejen spousta míst na jeho rodném Apeninském poloostrově, ale i v Německu. A dokonce i u nás. Tak se na jedno z nich vypravíme.

Vhlédneme i do osudů historicky nejslavnější zamilované dvojice – Romea a Julie. Ovšem nezůstaneme pouze u namlouvání a lásky lidské, ale i zvířecí.

Řekneme si, která zvířata jsou největší svůdci a záletníci a která z nich jsou naopak nejvěrnější. A také si vysvětlíme, co zamilovanost v našem organismu vlastně způsobuje.

autoři: Josef Kluge , Markéta Ševčíková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.