Lahůdky připravené na obyčejném letním táboráku

10. červen 2014
Rada pro tento den

Nemusíme na něm totiž opékat jen obligátní špekáčky. Na prut můžeme napichovat různé druhy uzenin a prokládat je slaninou, cibulí nebo třeba i paprikou, cuketou a další čerstvou zeleninou.

Ovšem skvělou lahůdku můžeme kamarádům u táboráku připravit třeba jen z na prutu opečené cibule a špeku, které u ohně podáváme s trochou křenu a hořčice.

Pochoutky z chlebového těsta
Na táborovém ohni si také můžeme upéci placky nebo hady z chlebového těsta. Na to stačí mít hrubou pšeničnou mouku, sůl, trošku kmínu, trošku oleje, tuku či slaniny, a pokud ještě v zásobách vyštracháme špetku prášku do pečiva, máme vyhráno.

Všechny ingredience smícháme a uhněteme z nich měkké vláčné těsto. To necháme chvíli odležet a potom z něj vytáhneme placky, které nad ohněm upečeme nasucho na staré plechové pánvi, na plochých kamenech rozpálených v ohni a podobně.

Pokud pánev či vhodný kámen nemáme, pak z těsta mezi dlaněmi vyválíme hada a obtočíme jím delší čistý prut, třeba lískový, a spirálu na konci k prutu přimáčkneme, aby jej těsto zakrylo a konec prutu se nespálil.

Je libo pečeného hada?
Hada zvolna opečeme nad žhavými uhlíky nebo z boku u planoucího ohně. Hadem stále otáčíme, hotový je, když bude mít na všech stranách červenavou kůrčičku.

Věřte, že tyto jednoduché lahůdky, ochucené především vlastnoručním úsilím, chutnají skvěle. Zvlášť, když na ještě teplé placce či hadovi necháte rozpustit trošku másla a toto tábornické pečivo podávate s plátky rajčat.

A k tomu můžete popíjet třeba lesní čaj - do kotlíku s vroucí vodou vmíchejte po hrstce borůvčí, jahodí a maliní, jednu malou špičku smrkového výhonku a třeba i snítku třezalky. Čaj nechte deset minut odstát, pak jej sceďte a lehce oslaďte medem.

Vyšší školou táborákového vaření jsou pak zálesácké polévky, guláše a další lahůdky připravené v kotlíku či v alobalu přímo nad plameny či žhnoucími uhlíky.

Celý článek najdete v časopisu Receptář.

Spustit audio