Labe v Ústí dál klesá

11. duben 2006
Zprávy

Hladina Labe v Ústí nad Labem klesla v pondělí dopoledne po dvou týdnech pod šest metrů, tedy na druhý stupeň povodňové aktivity. Řeka kulminovala v noci z pondělí na úterý 4. dubna na úrovni 886 centimetrů. Obvyklá hladina Labe v Ústí je kolem dvou metrů.

Zmírňují se také dopravní problémy. V Ústí nad Labem už opět fungují oba silniční mosty přes Labe, možný je i průjezd na Prahu. Ve městě byla zatím podmínečně zprovozněna i část hlavního tahu Praha-Děčín pod mostem Edvarda Beneše. Vlivem manipulací na střekovských zdymadlech totiž hladina Labe dočasně klesla pod hranici, kdy se silnice zatápí. Po silnici je už dostupná i obec Hřensko na Děčínsku.

Labe pod děčínským zámkem

Červený kříž zřídil humanitární centrum v kasárnách Pod Radobýlem v Litoměřicích, otevřeno je od pondělí do pátku od 9 do 17 hodin. Materiál z humanitárního centra bude vydáván přednostně starostům obcí, nikoli jednotlivcům.

Stoupající Labe v Děčíně znovu ohrožuje sportovní areál

Do běžného provozu se vracejí i ústecký krajský a okresní soud. Ty musely kvůli velké vodě omezit provoz - rozvodněná řeka tam zatopila suterénní prostory. Od středy mají soudy obvyklé úřední hodiny.

Celkem bylo na území Ústeckého kraje evakuováno 1 642 osob, z nich 308 využilo možnosti ubytování v evakuačních centrech, zřízených obcemi; 1 334 se přestěhovalo k příbuzným. Nejvíce lidí muselo opustit obec Krešice na Litoměřicku.

Další informace o velké vodě najdete na speciálních stránkách Českého rozhlasu.

Rady, jak postupovat během povodní a po opadnutí vody, jsou k dispozici na Portálu veřejné správy.

autoři: Josef Suk , Miroslav Zimmer , vma
Spustit audio