Kvůli povodním se rodinné Kašpárkohraní v Praze přesouvá před oboru Hvězda

16. červen 2013

I do plánů největšího českého festivalu pro děti Kašpárkohraní zasáhlo počasí. Z původního místa ve Stromovce ho museli pořadatelé přestěhovat na prostranství před pražskou oboru Hvězda. Program pro malé návštěvníky a jejich doprovod se ale nijak nezmění.

Diváky čeká celá řada nejrůznějších vystoupení. Například pochod obřích loutek. Soubor Echt Street Puppets disponuje 14 loutkami s výškou od 3 do 4,5 metru.

Na hudební scéně se vystřídají Jaroslav Uhlíř, Ewa Farna, Kašpárek na valníku a nebo skupina Pískomil se vrací.

„Máme na to nový termín. Kašpárek měl babypunk, my máme holk´n´kluk´n´roll,“ upřesnil styl pro hudební publicisty bubeník a hráč na cajón Ondřej Pečenka z kapely Pískomil se vrací.

Uspět u nejmenších diváků a posluchačů rozhodně není jednoduché.

„Hlavně to musí být svižná, živá, veselá muzika. Máme takové jednoduché zadání, kdy je potřeba, aby se na to dalo tancovat, aby nás samotné to bavilo, aby nás to, jak se říká, nakopávalo na pódiu. Jakmile děti vidí, že lidi, co jim něco předvádí, to baví, tak se to velmi rychle přelije na ně,“ vysvětluje tvorbu své skupiny Ondřej Pečenka.

Pískomil se vrací je nová kapela. Její členové však už fungovali v uskupení Kašpárek v rohlíku. Hlavní rozdíl mezi oběma kapelami je v tom, že Kašpárek v rohlíku se zaměřil více multižánrově: do jeho repertoáru tak přibylo divadlo či ve větším rozsahu organizovaná dětská zábava.

„Chtěli jsme víc hrát opravdu pro děti jako kapela, která funguje pro děti, která hraje koncerty pravidelně, často, s dětmi víc dovádí a je víc jejich,“ vysvětluje odklon Pískomila od Kašpárka Ondřej Pečenka.

S Pískomilem vystoupí na festivalu zpěvák skupiny Chinaski Michal Malátný. S písničkami pro děti má řadu zkušeností, a tak se z náhodné spolupráce možná pomalu vyvíjí dlouhodobější.

Bublinová show, pohádková divadelní představení, krmení divokých hudebníků, výroba afrických masek, fotbal, lezecká stěna a nebo cvrnkání kuliček – tím vším se mohou děti bavit na dnešním Kašpárkohraní.

Program probíhá dnes před Oborou Hvězda od 12 do 19 hodin.

autoři: jib , Marína Dvořáková
Spustit audio