Kvůli Karlu IV. se stěhovaly Masné krámy. Budějovice za jeho vlády připomene Den památek

11. duben 2016

Nejspíš poprvé navštívil Karel IV. České Budějovice ještě jako markrabě v roce 1335. O několik let později, v roce 1351 se vrátil jako český král. Strávil zde celý měsíc. Jeho hlavním úkolem bylo diplomatické vyjednávání s Albrechtem II. Rakouským, ale také městu udělil významná privilegia jako právo mílové, právo trhu nebo osvobození od cla.

Právě vliv Karla IV., od jehož narození v květnu uplynu 700 let, připomene program letošního Mezinárodního dne památek 16. dubna v Českých Budějovicích. „Domnívám se, že letošní program je opravdu bohatý a návštěvníci budou mít co dělat, aby si vybrali. Budeme útočit takřka na všechny smysly,“ říká za organizátory Miroslav Mareš z agentury Kultur kontakt.

Karel IV. měl k jihočeskému městu velký vztah, několikrát ho osobně navštívil a dokonce může za to, že se Masné krámy přestěhovaly z náměstí na dnešní místo. „Karel IV. hodně dbal na čistotu a kolem Masných krámů zrovna moc čisto nebývalo. Při jedné návštěvě tedy nakázal, aby byly přemístěny mimo hlavní náměstí,“ vysvětluje Miroslav Mareš.

Zajímavá stopa po Otci vlasti se objevila i v dominikánském klášteře na Piaristickém náměstí. „Při nedávném průzkumu se objevil obraz Panny Marie Ochranitelky, na němž je znázorněn Karel IV. se svým synem. To, je myslím velká zvláštnost,“ říká Pavel Hájek z Národního památkového ústavu.

Program Mezinárodního dne památek 2016 v Českých Budějovicích

Jedna z komentovaných prohlídek Mezinárodního dne památek se proto uskuteční v dominikánském klášteře. Dále bude v sobotu 16. dubna od 9 do 17 hodin otevřeno mnoho dalších památek, včetně takových, kam je jindy těžké se dostat. „Jen na pár hodin se například otevře v Kanovnické ulici dům čp. 2, kde se objevil nádherný pozdně gotický či raně renesanční záklopový strop,“ připomíná Miroslav Mareš.

Dvě českobudějovické restaurace navaří hostinu jako za časů Karla IV., dobové kostýmy si zase lidé budou moc vyzkoušet v Domě U Beránka.

Den ve středověku nabídne návštěvníkům Národní památkový ústav ve svém sídle na Senovážném náměstí. „Chceme také připomenout dobu Karla IV., tedy období krátce po polovině 14. století. V našem domě budou ukázky řemesel, pak přijede sám císař s chotí, nezapomněli jsme ani na program pro děti,“ dodává Pavel Hájek.

Mezinárodní den památek v Českých Budějovicích pořádá město, všechny programy jsou zdarma. Na některé prohlídky a přednášky je ale potřeba z kapacitních důvodů rezervovat vstupenky prostřednictvím systému cbsystem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.