Kvůli dluhům udala gestapu své věřitele, jaroměřické Židy

22. duben 2013

Hostem pondělního Tandemu byla kastelánka Zámku Jaroměřice nad Rokytnou Jana Petrová. Pozvala nás na výstavu o hraběnce Elvíře z Vrbna, která byla poslední majitelkou panství v Jaroměřicích nad Rokytnou, a která vedla velmi výstřední život. Milovala luxus, dobré jídlo, francouzské buldočky, a kvůli dluhům byla schopna udat na gestapu své věřitele.

Elvíra se narodila v roce 1868 v Mnichově jako bavorská princezna do královské rodiny Wittelsbachů. Byla z velmi vznešené a bohaté rodiny, sestřenkou rakouské císařovny Alžběty, přezdívané Sissi.

„Podle dochovaných dopisů, které si posílala se svou oblíbenou tetou, neměla o svém vzhledu vysoké mínění, pokládala se za ne moc půvabnou. Možná proto se vdala pod svůj stav, vzala si naopak podle fotografií velmi pohledného a šarmantního rakouského hraběte Rudolfa Kristiána z Vrbna, který měl české kořeny. Do Jaroměřic ji tak zavedla asi opravdová láska,“ popisuje hraběnčinu cestu z Vídně do Jaroměřic kastelánka Petrová.

„Soužití s ní asi nebylo jednoduché, byla odměřená, trvala na oslovení Vaše Výsosti, a to dokonce i od vnuků. Vzpomínal na ni např. adoptivní syn jejího potomka Alfonse. Nutila děti, aby jí líbaly ruku, což on nechtěl, připomínala mu totiž vyschlý pařátek. Za to, že odmítl, měl pak domácí vězení,“ říká Jana Petrová.

Hraběnka Elvíra také milovala zvířata, naprosto pak propadla lásce k francouzským buldočkům. Jana Petrová dodává: „ Je to rasa, která odpovídala jejímu stavu, starodávná rasa, vznešená. Do Rakouska Uherska přivedla Elvíra vůbec prvního buldočka, fenku, sbírala také vše, co se buldočků týče, o psy se dokonce staralo speciální služebnictvo. Na zámku byl také psí hřbitov.“

Elvíra byla kvůli svému nákladnému živobytí ke konci života velmi zadlužená, jejími věřiteli byli také jaroměřičtí Židé. Hraběnka využila situace za druhé světové války, a na gestapu několik židovských občanů z Jaroměřic udala. Gestapo je zatklo, a oni se svých pohledávek vůči hraběnce vzdali. Někteří z nich během války zahynuli.

Výstava věnovaná hraběnce Elvíře bude v Jaroměřicích nad Rokytnou probíhat od 26. dubna do konce září 2013.

Spustit audio