Kvalitu potravin určuje dlouhá řada atributů
Úterní spotřebitelská poradna Dvojky patřila spotřebitelům. Více se dozvíme v neautorizovaném a needitovaném přepisu zvukového záznamu vysílání.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dospěchal Václav Neckář. Já doufám, milí posluchači, Českého rozhlasu, že vy nikam nepospícháte a že v pohodě trávíte dopoledne právě s Dvojkou Českého rozhlasu. Ráda bych vás pozvala na setkání už za hodinu, dneska přijde herečka paní Libuše Švormová, už teď pro ni chodí dotazy a maily na jejakaje@rozhlas.cz. Několik mailů bych tady mohla citovat: "Paní Švormová, líbily se mi vaše filmy Pamětnice a Školní výlet, na nichž se podílel i Tomáš Magnusek. Jak se vám s ním spolupracovalo." A také spoustu mailů se ptá na filmy o Angelice, které paní Libuše Švormová propůjčila před lety svůj hlas. Na všechny dotazy se dostane. A teď se dostane i na téma Spotřebitelské poradny, budeme mluvit o kvalitě potravin. Já zdravím a vítám pana inženýra Jana Pivoňku, PK z Ústavu konzervace potravin Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické Praha. Dobrý den, pane inženýre.
ing. Jan PIVOŇKA, Ústav konzervace potravin Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
Já přeji posluchačům pěkné dopoledne.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, my budeme mluvit o kvalitě potravin. Řekla bych, že s tímhle tématem se doslova roztrhl pytel, protože teď cokoli, jakékoliv médium otevřete, tak tam se buď píše nebo mluví o kvalitě potravin. Jsou různí potravinoví inspektoři a tak dále. Co vlastně tu kvalitu potravin ovlivňuje?
ing. Jan PIVOŇKA, Ústav konzervace potravin Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
Tak kvalita potravin je poměrně komplikovaná věc a těch atributů, které vlastně nějakým způsobem charakterizují výsledné vnímání kvality potravin spotřebitelem, je celá řada. Ten jeden z těch atributů, ve kterém se spotřebitel dokáže zorientovat sám a poměrně snadno, jsou senzorické vlastnosti, to znamená, jak to spotřebiteli chutná ta potravina. Dalším takovým atributem je samotná bezpečnost potravin, kde stát garantuje a Evropská unie garantuje, že všechny potraviny na trhu v Evropské unii jsou bezpečné, ale u řady těch dalších atributů už ta garance nepřichází ze strany regulátorů, ale spotřebitel se musí být schopen zorientovat sám a musí sám být schopen umět udělat obrázek a vybrat si potravinu. Legislativa mu v podstatě garantuje pouze, že není v takové oblasti klamán. A tam bych dal jako příklad, to můžou bát otázky původu potraviny, může to být otázka technologie výroby potraviny, kvalita a množství použitých složek při výrobě potravin, ale je toho celá řada dalších aspektů, ve kterých si ten spotřebitel vlastně musí zorientovat a vybrat si sám.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, čili i třeba výživová hodnota těch potravin, to znamená, jestli po nich budu tloustnout nebo ne.
ing. Jan PIVOŇKA, Ústav konzervace potravin Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
Přesně tak. Například problematika výživové hodnoty je problematika velmi komplikovaná a pokoušela se o to i Evropská unie nějakým způsobem zavést systém, který by rozčlenil potraviny řekněme na takové ty zdravější a méně zdravé, nebo hodnotnější výživově a méně hodnotné, ale v této oblasti právě narazila na značné komplikace a na to, že to není tak snadné rozčlenit ty potraviny do těchto škatulek, a proto vlastně udělala regulaci, o které se dnes hodně mluví, a to je povinné uvádění výživových hodnot na potraviny tak, aby byl spotřebitel schopen se rozhodnout sám na základě, co si přečte a co je pro něj vhodné, popřípadě, co třeba mu doporučí lékaři, čemu by se měl vyvarovat a podobně.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Svým způsobem je to taková individuální věc jakou potravinu zvolíme.
ing. Jan PIVOŇKA, Ústav konzervace potravin Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
Přesně tak. Velmi záleží nejenom na tom, jaký životní styl má ten, kdo konzumuje potraviny.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na chutích.
ing. Jan PIVOŇKA, Ústav konzervace potravin Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
Na chutích, ale samozřejmě i na finančních možnostech toho, kdo potraviny kupuje. Dneska se domnívám, že na trhu se můžeme setkat s potravinami, které představují jakési levné alternativy pro méně movitou část populace, kteří si nemohou dovolit utrácet velké finanční prostředky až po ty potraviny, které mají velkou přidanou hodnotu a kde můžeme mluvit řekněme o té vyšší kvalitě v určitých těch atributech, o kterých jsme mluvili.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Milí posluchači, přidejte se k nám nebo můžete se přidat k nám s panem inženýrem Janem Pivoňkou mluvíme o kvalitě potravin. Můžete se přidat na jejakaje@rozhlas.cz, můžete poslat SMSku R2 JEJAKAJE a text na 9077704 a telefonní čísla znáte 221552525 221552424, mluvíme o kvalitě potravin.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vracíme se zpátky do studia ve Spotřebitelské poradně mluvíme s panem inženýrem Janem Pivoňkou o kvalitě potravin. I s vámi, milí posluchači, na čísle 221552525 je připravena posluchačka s dotazem. Zdravíme, vítáme, dobrý den.
osoba
--------------------
Dobrý den, Pavelková. Já bych se ráda zeptat, zda byl někdy proveden nějaký výzkum, jak jsou na tom s kvalitou a délkou života lidé nebo konzumenti levných či méně kvalitních potravin a těch drahých kvalitních potravin? U nás dříve prostě v tom nebyly rozdíly, ale na Západě od nás tento rozdíl trvá už dlouhou dobu, čili tam by mohla být určitá křivka zaznamenána. Děkuju vám.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
My také děkujeme a ještě vezmeme jeden dotaz, aby posluchač nebo posluchačka nečekala. Dobrý den.
osoba
--------------------
Dobrý den, paní redaktorko, já bych ráda mluvila s panem inženýrem.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano, můžete mluvit, děkuju. Pan inženýr poslouchá.
ing. Jan PIVOŇKA, Ústav konzervace potravin Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
Dobrý den.
osoba
--------------------
Pane inženýre, mně je 91 roků, jsem na palatě 12,5 roků, z vysokého krevního tlaku jsem prostě nevidomá, ale co chci říct. My jsme byli tak strašně chudá rodina, tatínek v tý bývalý první republice byl bezruký, přišel z vojny v 25 letech a měli jsme takovou malou chaloupku a měli jsme jenom dvě kozičky a tak jsme měli brambory a prostě to mléko kozí a babička dělala co mohla z brambor.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Já bych vás chtěla poprosit, jestli byste mohla konkrétní dotaz, děkuji mockrát.
osoba
--------------------
Ano, ano, ale pane inženýre, my jsme byli prostě spokojený a dneska je všecko drahý, je to kvalitní, je to drahý, jo, a tak bych se vás chtěla zeptat, prostě kdo tohle to všechno zavinil?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
No, nevím, jestli pan inženýr úplně dokáže na tohle odpovědět. Děkuju mockrát za tenhle ten dotaz. Děkuju mockrát, hodně zdraví i vám.
osoba
--------------------
Děkuju, já poslouchám jenom rozhlas, no.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme, díky. Tak těžko asi odpovědět, ano.
ing. Jan PIVOŇKA, Ústav konzervace potravin Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
Možná k té druhé otázce, jestli můžu teda začít odzadu. Ono problematika zdravotního stavu populace v souvislosti s výživou nebo se způsobem zpracování potravin skutečně je problematika aktuální, ale to zejména z toho ohledu, že větší díl zpracování potravin nebo řekněme více zpracované potraviny často obsahují více koncentrované energetické složky a z toho důvodu vlastně populace má potom nadměrný příjem potom energie nebo cukrů, koncentrovaných tuků a tak dále, to znamená, že taková ta střídmá výživa, která často, ovšem historicky souvisí i s tím, co paní zmínila, to znamená s chudobou, naopak je zdravější nežli ta výživa, která je plná koncentrovaných tuků, koncentrovaných jednoduchých cukrů a podobně.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Proto je také možná paní posluchačce také 91, jak říkala. Možná bychom mohli odpovědět i na ten první dotaz, jestli existují nějaké výzkumy, vlastně zdraví populace, pokud se někdo stravoval kvalitně a pokud méně kvalitně?
ing. Jan PIVOŇKA, Ústav konzervace potravin Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
Já se domnívám, že tady v tom je zase trošičku zavádějící ten, ta otázka tak, jak je položená, to znamená, jestli se stravoval kvalitně nebo méně kvalitně. Ta výživová hodnota potravin je pouze jedním z těch atributů, které charakterizují kvalitu potravin, nicméně platí to, co jsem říkal v tom minulém vstupu, to znamená, ty potraviny, které jsou řekněme méně zpracované, bývají často z toho výživového hlediska o něco vhodnější. A pokud se týká těch výzkumů, pokud já vím, takové plošné výzkumy, jakože by se říkalo, že pokud někdo jí dražší potraviny, takže je více nebo méně nemocný, takové výzkumy se podle mého názoru nedělají, ale vztahují se ty výzkumy vždycky ke konkrétním živinám nebo ke konkrétní skladbě potraviny, ne úplně se to odvíjí vždycky od ceny té potraviny.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, připomínám telefonní čísla 221552525 a 2424 na konci. Dobrý den, vítáme ve vysílání. Můžete se ptát, ano.
osoba
--------------------
Dobrý den. Já jsem posluchačka ze středních Čech a zajímalo by mě, jestli někdo kontroluje obsah kyseliny mravenčí v octu?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Zajímavý dotaz.
osoba
--------------------
Protože je to vyráběno z lihu a když teď víme, jak je ten líh špatný, tak by mě zajímalo, jestli tam kyselina mravenčí je a občas je ten ocet velmi nepříjemný.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, děkujeme.
Ing. Jan PIVOŇKA, Ústav konzervace potravin Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
Já musím přiznat, že s tímhle tím jsem se ještě nesetkal, že by někdo se zaměřoval na kyselinu mravenčí v octu. Já úplně přesně si nejsem schopen odpovědět na ten technologický samotný proces, jestli kyselina, já vím na co narážíte, zřejmě dekarboxylací, respektive redukcí té, toho metanolu, respektive oxidací metanolu může vznikat kyselina mravenčí při výrobě, ale jak moc je to aktuální problém a jak moc je významný, k tomu asi se neumím v tuhle tu chvíli technologicky vyjádřit.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A co takhle používat vinný ocet?
ing. Jan PIVOŇKA, Ústav konzervace potravin Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
Vinný ocet by pravděpodobně tuhle tu problematiku řešil, protože k výrobě vinného octa se používá víno, nikoliv tedy koncentrovaný alkohol, etanol, tak jako při výrobě kvasného lihového octa.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Máme další dotaz, dobrý den, můžete se ptát.
osoba
--------------------
Dobrý den, prosím vás, já bych měla spíš dotaz na toho pána, co tam je s váma.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, pan inženýr Pivoňka, ano.
osoba
--------------------
Ano, pan inženýr Pivoňka a on teďko zrovna řekl, že se nedělá výzkum zdraví obyvatelstva. Tak bych ho chtěla upozornit, že tohle to není pravda, protože máme dneska ten IZIP, který se dneska už zase zatracuje jako ty sKarty, a slyšela jsem, že to chcete všechny ten IZIP prodat. Prosím vás, když to někdo prodá, vezme to a dostane to cizinec nebo do cizích rukou, ne do našich, tak jak se to všechno prodává za peníze, tak prosím vás, nejhorší na tom je, že ten, kdo to dostane, tak si může udělat obrázek o našem zdraví v celým státě, protože to bude mít průřez skoro, prostě je to v celém státě Česka a takže teda.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Já vím na co narážíte.
osoba
--------------------
Ty potraviny teda může udělat obrázek, které v té lokalitě jsou a bude vědět jaký ty nemoce tam teda taky jsou. Takže jako, aby si pan inženýr nemyslel, že teda to není pravda, víte, tak.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vy mluvíte o elektronických zdravotních knížkách vlastně.
osoba
--------------------
Ano, ano.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A to je věc, se kterou pan inženýr Pivoňka, který se zabývá kvalitou potravin, moc nemá společného.
osoba
--------------------
No, já vím, ale když tak třeba až potom po vysílání ho klidně na to můžete upozornit. No, to nemusíte zrovna teď.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobře, ano, ano, pan inženýr by na to rád reagoval. Děkuju.
ing. Jan PIVOŇKA, Ústav konzervace potravin Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
Já jsem neříkal, že se nedělají žádné výzkumy týkající se zdraví populace a podobně, ale říkal jsem, že je poměrně obtížené a nedělají se výzkumy, které by provazovaly souvislost mezi zdravím populace a cenou potravin, které ti spotřebitelé konzumují, protože takový výzkum by jednal byl hodně zavádějící, byl by hodně nekonkrétní a fakticky by nic neříkal.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ono možná, když už jsme u toho, když by někdo si chtěl udělat vlastně vzorek zdraví populace z těch elektronických zdravotních knížek, to má naprosto zlomek lidí, to nemají zdaleka, zdaleka všichni. A kdo si tu knížku elektronickou zřídil, já si myslím, že spíš ti, kteří budou mladší a zdravější než starší populace, ale to necháme do tří teček, to je debata úplně jiná. Dobrý den, vítáme ve vysílání, můžete se ptát. Dobrý den.
osoba
--------------------
Dobrý den. Posluchačka z Prahy, já dávám přednost chlebu před pečivem, ale nikde není žádný pořádný pekařství tady v okolí, takže přece jenom kupuju spíš ty housky, dalamánky a všechno možné. Kupuje je ve dvou marketech a ve třech menších prodejnách. Pravidelně se mi stává, že když si to chci namazat tu housku, rozříznu ji, tak je vevnitř prostě vydloubávám drobky syrového těsta, a stává se mi to opravdu ve všech těch prodejnách, který jistě mají různé dodavatele a jsou z toho bez sebe. Děkuju.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano a zkoušela jste je na to upozornit?
osoba
--------------------
No, tak těm Vietnamcům je to jedno. A taky můžu přivézt housky s drobkama, no, to je těžký no.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano, děkujeme za zavolání, za tuhle připomínku, díky.
ing. Jan PIVOŇKA, Ústav konzervace potravin Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
Faktem je, že kvalita pečiva na českém trhu je velmi proměnlivá. Já myslím, že když se podíváte v jakých cenových relacích se třeba ten chleba dá pořídit a za kolik korun se dá koupit, tak si i spotřebitel musí udělat sám obrázek o tom, jak moc jak hodnotných surovin do toho někteří výrobci musí použít a že skutečně na tom trhu jsou i lepší výrobky i horší výrobky, ale zrovna to, že si koupíte chleba, ze kterého se něco řekněme drobí, tak je to ta senzorická vlastnost a vždycky ten spotřebitel má možnost jít a koupit si ten chleba někde jinde, tak aby mu senzoricky vyhovoval.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Hm, hlavně aby byl dopečený. Pane inženýre, měli bychom to nějak shrnout. Čím bychom se měli řídit, co se týče kvality potravin, čím se řídíte vy?
ing. Jan PIVOŇKA, Ústav konzervace potravin Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
Já si myslím, že u každé potraviny se řídí člověk trošičku jinými znaky. Vybírá si například, když si budete kupovat víno, tak se budete řídit z jaké lokality je, jaký to je ročník toho vína, když si budete kupovat sýr, tak vás bude zajímat třeba jak je velký obsah tuku v sušině nebo jak dlouho ten sýr zrál. To znamená spotřebitel by se měl především snažit o to shromáždit informace pro jednotlivé ty výrobky nebo skupiny potravin tak, aby se u jednotlivých výrobků mohl rozhodovat. takové to, ta generální doporučení, že kvalitní potravina je ta, která splňuje nějaký jeden atribut, obvykle nebývají úplně pravdivá a dají se snadno vyvrátit tím, že ta potravina nesplňuje nějaké jiné zase vlastnosti, které by očekával jiný spotřebitel.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Možná bychom to také mohli shrnout heslem méně je více.
ing. Jan PIVOŇKA, Ústav konzervace potravin Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
Z toho výživového hlediska se vždycky říkalo, že se má jíst u bohatě prostřeného stolu, ale střídmě.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano a všeho s mírou.
ing. Jan PIVOŇKA, Ústav konzervace potravin Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
A všeho s mírou, přesně tak.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkuju moc panu inženýru Janu Pivoňkovi, PK z Ústavu konzervace potravin Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické Praha. A pan inženýr zůstává na chatu, na webu 2.rozhlas.cz, tam ještě můžete směrovat pro něj dotazy. Děkuji, pane inženýre.
ing. Jan PIVOŇKA, Ústav konzervace potravin Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
Vám také děkuji za pozvání a pěkný den, na shledanou.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na shledanou.
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka