Kvalita masných výrobků nezáleží jen na obsahu masa - 15. listopadu

16. listopad 2011

Úterní poradna Dvojky patřila uchovávání masných výrobků jako např. domácí zabíjačky. (Neautorizovaný a needitovaný přepisu pořadu najdete v článku.)

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Dvojkou Českého rozhlasu teď nebudeme létat, ale naopak budeme se věnovat naší paměti, naší mysli. Daniela Brůhová přeje hezké dopoledne v pondělí 14. listopadu. Se mnou ve studiu už sedí paní doktorka Vanda Franková z Psychiatrické léčebny Dobřany a budeme mluvit o poruchách paměti. Pěkný den, paní doktorko.

moderátorka
--------------------
Ještě jednou příjemné dopoledne, milí posluchači, s Dvojkou Českého rozhlasu. Jestlipak jste si někdy byli koupit špekáček a překvapila vás cedulka, kde bylo napsáno - toto je pravý špekáček z masa. Z čeho jiného by ten špekáček měl být? A tak dneska ve spotřebitelské Poradně budeme mluvit o masných výrobkách s panem doktorem Janem Pivoňkou z Vysoké školy chemicko-technologické z Ústavu konzervace potravin a technologie masa. Dobrý den. Pěkně vítám.

Jan PIVOŇKA, Vysoká škola chemicko-technologická, Ústav konzervace potravin a technologie masa
--------------------
Dobrý den vám i posluchačům.

moderátorka
--------------------
Tak z čeho by měl být ten špekáček, pane doktore?

Jan PIVOŇKA, Vysoká škola chemicko-technologická, Ústav konzervace potravin a technologie masa
--------------------
Tak v prvé řadě měl by skutečně být z masa tak, jak jste říkala. Špekáček zrovna patří mezi výrobky, které jsou na českém i evropském trhu v současné době chráněné, to znamená, pokud si koupíte výrobek, na kterém je napsáno špekáček, ale těch výrobků je více, je jich celá řada, tak máte určitou garanci toho, že skutečně ve výrobku je nějaký minimální obsah masa tak, jak se spotřebitel domnívá a jak si přečetl na cedulce.

moderátorka
--------------------
A co to ostatní, co to tam je?

Jan PIVOŇKA, Vysoká škola chemicko-technologická, Ústav konzervace potravin a technologie masa
--------------------
Je potřeba si uvědomit, že pokud hovoříme o masných výrobcích, tak v každém případě masné výrobky, které by obsahovaly, měkké masné výrobky vařené a podobně, které by obsahovaly 100 %, by ani spotřebiteli nechutnaly. Takové výrobky by byly vesměs suché, tuhé a zřejmě by je nehodnotil úplně pozitivně. Takže do těch výrobků se v prvé řadě přidává voda. Ta voda se tam přidává v různém množství, možná, že nejlépe by to bylo možné ilustrovat na šunkách, protože šunek máme tři kategorie, máme standardní šunky, šunky výběrové a šunky nejvyšší jakosti, které obsahují různé množství takzvaných čistých svalových bílkovin a ten zbytek je zejména právě voda s různými přídatnými látkami, kořením a tak dále. Ale pokud dáte ochutnat spotřebitelům například tu šunku nejvyšší jakosti, tak řada z nich ji nehodnotí dobře, protože přijde spotřebiteli příliš suchá a spíše se zaměřuje na tu šunku řekněme výběrovou právě proto, že obsahuje o něco více vody. Čili ten obsah vody je zejména to, co doplňuje u masných výrobků do 100 % toho obsahu masa.

moderátorka
--------------------
Jak si máme vlastně vybrat kvalitní masný výrobek?

Jan PIVOŇKA, Vysoká škola chemicko-technologická, Ústav konzervace potravin a technologie masa
--------------------
Tak v prvé řadě, co bych spotřebitelům doporučil, je vybrat si kvalitního dodavatele masných výrobků, to znamená nejlépe je vybrat si nějakého svého řezníka nebo nějakou značku, která spotřebiteli vyhovuje. Ta kvalita masných výrobků je dána celou řadou faktorů, je to jednak problematika, tedy dávkování různých kořenících směsí a koření, je to ale i problematika obsahu masa právě ve výrobku a může se stát, že byť výrobek je třeba hodnocen i legislativně jako kvalitní z pohledu právě třeba vysokého obsahu masa, tak spotřebiteli nemusí vyhovovat. Čili ta první věc je najít si nějakého svého dodavatele a druhá věc je potom rozhodnout se pro typ masného výrobku, který vám vyhovuje. Jak jsem říkal, celá řada z nich je chráněna na národní úrovni, některé i na té evropské úrovni, takže u těch názvů se potom může spotřebitel spolehnout, že budou mít nějakou vyrovnanou kvalitu, ať si je koupí od jakéhokoliv dodavatele.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

Zmizelá osada

Koupit

Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.