Kultura se nedědí, kultura se dobývá

16. prosinec 2018

Citát Karla Teigeho, který jsme si vypůjčili do titulku, uvozuje Rok moderního úmění na Vltavě. S ČeskoSlovenským rokem opustila vltavská dramaturgie sérii národních let ve vysílání a téma roku 2019 odvozuje od fenoménu, který zasáhl evropskou kulturu a jehož vliv je dodnes patrný. Řeč je o umělecké škole Bauhaus, jednom z hlavních představitelů funkcionalismu v architektuře.

Tvůrci Bauhausu chtěli sdružit všechna umění kolem architektury jako syntetické a nejvyšší disciplíny. Mluvili o celistvosti uměleckého procesu, jednotě umělců a řemeslníků, a také o víře ve společné dílo. Významně proměnili umělecké školství a odkaz jednotlivých tvůrců Bauhausu souvisí s proměnou stylu a vůbec pojetí architektury a také designu - jako uměleckého ztvárnění každodenních potřeb.

Před sto lety, 25. dubna 1919, vznikla škola Bauhaus v německém Výmaru. Jejím tvůrcem byl architekt Walter Gropius, který kolem sebe postupně shromáždil elitu moderního umění. Učili tu Paul Klee, Vasilij Kandinskij, László Moholy-Nagy, Johannes Itten, Oskar Schlemmer, Hannes Meyer a také Ludwig Mies van der Rohe. Je to výročí, které si bude připomínat celý svět.

Vzhledem k tomu, jak významná byla recepce tvůrců Bauhausu mezi československými umělci, a také s ohledem na inspirativní étos avantgard, které mluví o umění jako celospolečenské i individuálně lidské potřebě, jsme se rozhodli vyhlásit na Vltavě Rok moderního umění.

K Bauhasu se vltavské vysílání bude vracet po celý příští rok. Už 1. ledna zazní reportážní cesta Jiřího Kamena po německých lokacích spojených se školou. V prvním lednovém týdnu nás čekají eseje Karla Teigeho o Bauhausu (více v článku Petra Turka na této straně) nebo četba z románu Simona Mawera Skleněný pokoj, který se odehrává v brněnské vile Tugend hat. Texty architekta této ojedinělé stavby Ludwiga Miese van der Rohe pak zazní v prvním lednovém Souzvuku.

Na Vltavě se v průběhu roku objeví portréty jednotlivých osobností Bauhausu včetně československých absolventů německé školy, připravuje se i vysílání přímo z Německa. Pozornost bude Vltava věnovat rovněž spojení Bauhausu s moderními reformami školství (příští rok nás mimochodem čeká také výročí pražské Akademie výtvarných umění, která byla založena v roce 1799). A v neposlední řadě se vrátíme k tvorbě československých avantgard, jmenovitě pak tvůrců uměleckého sdružení Devětsil. Spolu s nimi nás čeká - slovy Karla Schulze -„poetický život bohatší než hesla v naučném slovníku. Nic nežli kouzlo. Nic než poezie.“

autor: Petr Gojda
Spustit audio

Více o tématu