Kulatý chléb je symbolem blízkosti rodiny
A rozhodně tak patří na vánoční stůl. Doma upečený chleba z celozrnné žitné a pšeničné mouky přinesla do studia Iva Georgievová.
A naservírovala i domácí štolu. Na pečivo používá kvalitní bio mouky z celého zrna, protože pak jde prý pečení snadno a navíc, protože má mouka hodně živin, nepotřebujeme téměř žádný tuk a vajíčka. Na chléb si Iva ve sklenici od okurek zadělá kvásek z žitné mouky a teplé vody. Po třech dnech ho doplní moukou pšeničnou, solí, kmínem, nechá vykynout, vytvaruje bochník a peče zhruba půl hodiny v troubě. Voňavá dobrota nepotřebuje ani máslo, takový chléb se jí samotný. Recept najdete na www.ivaveda.eu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.