Kuba je unikátní a fotogenická, ale socialismus ji zničil, tvrdí fotograf Martin Loew

2. srpen 2017

Kuba je největší ostrovní stát Karibiku. Je známá svými doutníky i socialistickým režimem. Především je ale krásnou zemí a rájem pro fotografy.

„Kuba je velmi fotogenická, možná dokonce nejfotogeničtější,“ přiznává fotograf Martin Loew.

Jedním z důvodů pro toto tvrzení může být hezké světlo na Kubě. Na druhou stranu je to i přímo tím, co je na ostrově k vidění. „Kuba je zkrátka unikát. Po mnoha stránkách zde najdete věci, co se jinde nevidí. A to ne vždy v pozitivním smyslu.“

„Na Kubě už přes 50 let funguje socialistické zřízení a stav, do kterého se země díky tomu dostala, je sice fotogenický, ale maximálně pro turisty. Pro běžné obyvatele už tento stav tak pozitivní není,“ připomíná Loew komunistickou historii Kuby.

Vstříc západu?

Začíná se ale Kuba doopravdy pomalu otevírat světu? „Na Kubě změny probíhají, ale děje se tak už roky. Není to nic převratného. Už jen to, že jsem tam mohl být já jako turista.“

Sám ale dodává, že v zemi už od 90. let bylo povoleno drobné podnikání například formou pronajímání pokojů turistům. Proto kdokoliv, kdo dnes na Kubu přijede, se nemusí o ubytování bát. Je zkrátka všude dostupné.

Kuba

„Kuba není ani drahá, ale ani levná. Průměrná cena za pokoj v soukromí je asi 30 euro, což není úplně za hubičku. Navíc, když to srovnáme se službami na nižší úrovni,“ říká fotograf.

Plusy a minusy

Největší slabinou ostrova je tak skutečně fakt, že se nachází ve špatném stavu. Několik generací Kubánců navíc už ani jiný systém nezná, takže mohou sice podnikat, ale není tam nikdo, kdo by jim mohl poradit.

Naopak síla Kuby je v současném otevírání možností. „Spousta Kubánců to vnímá pozitivně a se značnou energií jdou do budoucnosti, i když to není nic jednoduchého.“

Jak chutnají kubánské doutníky? Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

Kuba
autor: Daniela Brůhová
Spustit audio