Kuba

19. duben 2001

Přesně před čtyřiceti lety 19. dubna 1961 skončila fiaskem proticastrovská invaze v Zátoce sviní na Kubě. Patnáct set kubánských exulantů, které v Guatemale vycvičila CIA předpokládalo, že budou přivítáni jako osvoboditelé. Místo toho většina z nich skončila v zajetí a v letech 1962 až 1965 je Fidel Castro vyměňoval s Američany za potraviny a léky.

Podle zprávy CIA, vypracované bezprostředně po invazi a zveřejněné před třemi lety, zapříčinila nezdar vylodění sama CIA svou arogancí a neschopností. Podle Fidela Castra, který o akci předem věděl, jeho vojáci lépe bojovali.

Po čtyřiceti letech se toho ve světě hodně změnilo, všechno ale ne. Fidel Castro je i dnes kubánským prezidentem. Minulý týden s nadšením sledoval film o kubánské krizi, který mu přijel promítnout Kevin Costner. Holywoodská hvězda potřebovala speciální povolení americké vlády, protože američtí turisté mají cestování na Kubu zakázáno kvůli embargu.

Zmíněné embargo bylo problémem i v Ženevě, kde komise OSN pro lidská práva včera přijala rezoluci vyjadřující znepokojení nad porušováním lidských práv na Kubě. Kritika embarga byla nepřijatelná pro USA, pro některé země zas bylo nepřijatelné o embargu mlčet. Když už to vypadalo, že neprojde kritika pronásledování, zastrašování a věznění odpůrců Castrova režimu, francouzští diplomaté uspěli s kompromisem v podobě věty, že by členské státy OSN měly podniknout kroky na zlepšení situace kubánského lidu.

Pokud Castro ustál ekonomickou izolaci, třeba ho porazí ekonomická prosperita. Když revoluce nevede k blahobytu, může blahobyt porazit revoluci. Zvláštní, že na to za čtyřicet let nepřišla CIA.

ČRo 1 - Radiožurnál, Ranní poznámka, denně 6.40, 7.40

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.