KSČM vsadila na Filipův riskantní kurz. Lobbování za obviněného podnikatele ho neohrozí, míní komentátor

12. duben 2019

Předseda KSČM Vojtěch Filip nejspíš bude širšímu vedení strany vysvětlovat údajné lobbování ve prospěch obviněného podnikatele Tomáše Horáčka. Ten podle médií ovlivňoval přidělování zakázek v nemocnicích a za to žádal podle vyšetřovatelů úplatky. Kvůli tomuto podezření strávil půl roku ve vazbě, z níž byl v lednu propuštěn.

Nešlo o lobbing, ale interpelaci, říká Filip v souvislosti s chráněnou dílnou podnikatele Horáčka

Vojtěch Filip

Předseda KSČM Vojtěch Filip se obrátil na Finanční úřad Ústeckého kraje ohledně chráněné dílny ústeckého podnikatele Tomáše Horáčka. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu argumentuje, že šlo o objektivní zjištění pravdy.

Podle zjištění deníku Právo se Filip na přelomu let 2017 a 2018 obracel několika dopisy na Finanční úřad Ústeckého kraje, a to kvůli První chráněné dílně obviněného podnikatele Horáčka. Úřad při kontrolách v dílně zjistil možné zneužívání evropských dotací.

Filip pak úřadu napsal, že kontroloři jednali nezákonně a diskriminačně. Předseda komunistů odmítá, že by šlo o lobbing, a zdůrazňuje, že se chtěl zastat firmy zaměstnávající tělesně postižené: „Minimálně tím, že se zeptám, jaká pravidla byly uplatněny. Od toho jsem poslanec a ve svém volebním obvodu se zastanu každého.“

Výhrůžky kontrolou

„Členstvo KSČM je v poslední době trochu alergické na případy tohoto druhu, protože strana by měla stát na opačné straně – ne se zastávat obviněných podnikatelů, ale hájit lidi práce,“ upozorňuje komentátor Miroslav Korecký z MF Dnes.

KSČM vsadila na Filipův kurz. Díky podpoře vlády má různé výrazné posty, Filip je místopředseda Sněmovny, mají šéfy rozpočtového a mandátového výboru a tak trochu i jednoho ministra. Kurz je riskantní i v očích voličů, ale Filip zatím má podporu.
Miroslav Korecký

Dodává ale, že Filipova pozice ve straně je natolik pevná, že ji tato kauza nemůže výrazně ohrozit. Hranice mezi lobbingem a interpelací, jak své jednání nazývá Filip, není podle Koreckého přesně určena:

„Poslanec žije ve svém volebním obvodu a zajímá se o dění. Nikdo mu nemůže upírat, aby se obrátil s dotazem na funkcionáře státní správy nebo samosprávy. Jsou tam ale různé nuance, například nepřímo vyhrožoval tím, že na úředníky pošle NKÚ. Je to na zvážení jeho kolegů v komunistické straně,“ doplňuje komentátor.

Korecký připomíná, že Filip loni na sjezdu strany přesvědčivě zvítězil nad Josefem Skálou, který je neformálním lídrem oponentního křídla. „Po porážce v loňských komunálních volbách se sice strana zachvěla, ale stejně rychle jako nespokojenost vyvřela, tak i utichla. Domnívám se, že i tentokrát bude scénář podobný,“ míní Korecký.

autoři: Věra Štechrová , ert
Spustit audio

Související