Krvavou bitvu u Hradce Králové líčí novela Vladimíra Körnera. Místo si můžete projít s knihou v ruce

4. duben 2019

Bitvu u Hradce Králové nebo u Chlumu či u Sadové, tuto vůbec nejkrvavější řež v našich zemích připomíná útlá kniha Vladimíra Körnera Post Bellum 1866. Jeho vyprávění je tak působivé, že na místo, kde jsou stopy po nelidském utrpení vojáků dodnes patrné,  přivedla řadu čtenářů.

„Hradec Králové! Co se mohlo stát v tak neuvěřitelně fádní krajině? Nic. Akorát tam za jediný den pozabíjeli tolik lidí, že jejich krev tekla úvozem z kopečka Chlumu do Rozběřic a dva roky se prý nedalo v polích orat pro samé kosti."

Bitva roku 1866 je největší na našem území v historii. Víc vojska se tady nikdy naštěstí nesetkalo

Garda města Hradec Králové pořádá historické vzpomínky na bitvu u Hradce Králové 3. července 1866

Brzy si opět připomeneme události, které se odehrály v roce 1866 nejen na Chlumu nedaleko Hradce Králové. Šlo o velkou bitvu, kdy se střetlo víc než 430 tisíc vojáků pruské a rakouské armády. O Prusko-rakouskou konfliktu se také mluví jako o sedmitýdenní válce. Šlo o řadu bojových událostí a mnoho tisíc padlých.

Těmito začíná novela Vladimíra Körnera Svíbský les, která vyšla v knize Post Bellum 1866, připomínající utrpení jedné ze dvou největších bitev devatenáctého století.

Na místo činu se v knize vrací jeden z mála přeživších důstojníků, a to 17 let po bitvě. Zároveň vzpomíná a vidí to, jak bitva poznamenala navždy celou krajinu. Ostatně je tomu tak doposud.

Více než 460 pomníků, pohřebišť i památníků připomíná krvavý střet rakouské a pruské armády 3. července 1866 v okolí obce Chlum. Tehdy se tam během jediného dne střetlo skoro půl miliónu vojáků.

Tisíce vojáků obou znepřátelených stran prusko-rakouské války našly v lese Svíb místo posledního odpočinku

Z nich zřejmě okolo 50 tisíc padlo, bylo zraněno nebo skončilo v zajetí. Většina na straně Rakušanů.

Svíbský les byl dějištěm nejkrvavější části bitvy

Dnes je areál bojiště vlastně celý takovým velkým památníkem bitvy a přímo na Chlumu je také Muzeum války. Od něj jde putovat na jednotlivá místa spojená s bitvou po naučné stezce s dvaceti zastaveními.

Třeba kolem památníku „baterie mrtvých", mauzolea a kostnice na pruský hřbitov do Chlumu.

Půjdeme-li po stopách bitvy i Körnerovi novely, zavede nás to pak určitě také do Svíbského lesa, kde je další naučná stezka.

Jde o místo, kde se udála nejkrvavější část bitvy. Vstup do něj pak stráží socha myslivce, tedy Památník 8. praporu polních myslivců, kteří v bitvě o Svíb také v hojném počtu padli.

Spustit audio

Související