Kruh, chvojí, červená barva a svíčky. Symbolika našeho adventního věnce je prastará a pozoruhodná

23. listopad 2022

Advent je začátek liturgického roku, období čtyř neděl před 25. prosincem. Je to doba radostného očekávání příchodu Spasitele, duchovní přípravy na Vánoce, doba rozjímání a dobročinnosti. Dříve byla doba adventní zároveň dobou postu, kdy byly zakázány zábavy, svatby a hodování. Adventní čas začne už o nadcházejícím víkendu. 

Floristka Veronika Boda, učitelka odborného výcviku oboru zahradník na Střední škole obchodu, gastronomie a služeb v Hradci Králové hovoří v naší radioporadně na téma: adventní výzdoba.

Jak se těšíte na adventní období?
Pro mě je to jedno z nejkrásnějších období, protože, co se týká naší floristické práce, je to jedno z nejvýznamnějších období. To znamená, že využijeme fantazii a uděláme si doma krásnou výzdobu. Opravdu jde o největší a nejlepší věci týkající se floristiky.

Pokud si zapálíte svícen nebo adventní věnec, nikdy odcházejte. A dávejte pozor, abyste i další dekorace měli trošku dál od svíček.
Veronika Boda, floristka

Základem výzdoby bude asi adventní věnec, protože už v neděli zapálíme první svíčku. Tak jaké jsou rady a doporučení, co by mělo přijít do adventního věnce? A jeho kulatý tvar je jistě symbolický.
To je pravda, kulatý věnec má v symbolice svoje místo. Kolo neboli kruh je vlastně začátek bez konce. Je to něco, co se opakuje a neustále probíhá. I když advent je z latinského slova adventus, což znamená příchod. Takže my končíme jednu epizodu a začínáme novou. A kruh věnce nám onu symboliku podtrhuje.

Čtěte také

Další hodně symbolickou záležitostí, co se adventních věnců týče, je chvojí. Používáme ho z toho důvodu, že je to rostlina stálozelená. To znamená, že ty větvičky jsou stále živé a my si v nich život připomínáme. Proto je chvojí základním materiálem u v adventních věnců.

Typickou věcí, která se také často používá v adventních věncích, je červená barva. Ta je tam z jednoho jediného důvodu. Nejlépe nějaký červené kulaté plody, protože nám to symbolizuje kapky krve.

A poslední věcí, bez které si neumíme představit adventní věnec, jsou čtyři svíčky. Dáváme je do čtverce, to by mělo být tradiční uzpůsobení. A každá svíčka má také svůj význam. V tradiční podobě dáváme tři svíčky fialové a jednu růžovou. V dnešní době už si ale každý dává svíčky, jaké se mu hodí. A už se ani nepoužívá základní adventní tvar kruhu.

Čtěte také

Kdo by chtěl tedy dodržovat tradici, tak má mít kruhový adventní věnec a svíčky do čtverce. Protože jinak je to jen na krásu, ale ne původní tradice.
Říká se, že svíčky by tam měly být jakoby do kříže. Někde se uvádí, že to je symbolika čtyř světových stran. Jinde se uvádí, že to jsou čtyři roční období. Takže těch vysvětlení je spousta. Podoba adventního věnce, jak ji známe dnes, ale pochází až z 19. století, i když tato tradice se oslavovala už ve století pátém.

Dají se vůbec ještě dnes sehnat základy na adventní věnce jako smotané chvojí nebo je to už jen polystyrenové kolečko?
V dnešní době existuje ještě jedna možnost. Je to věnec, který už v sobě má aranžovací hmotu. Ten můžete namočit, nechat ho natáhnout vodu a v tom případě trošičku prodloužíte jeho životnost.

Čtěte také

Asi bychom měli připomenout, jak zabezpečit, aby nedošlo k tomu, že nám věnec začne hořet.
Samozřejmě stát se to může, tak nejzásadnější věcí je, abychom měli pod svíčkami či pod věncem nehořlavou podložku. A určitě si dávejte pozor, když se kupujete nějakou adventní dekoraci, na typ kónických nebo válcových svíček. A vždy existují podložky, které můžete do věnce nebo svícnu zapíchnout a na ně svíčky umístit.

Pokud si budete dávat svíčku jen třeba samostatně na stůl, vždycky dávejte pozor, abyste pod ní měli nějaký nehořlavý materiál. Třeba talířek. A nikdy byste neměli od hořících svíček odcházet. Pokud si zapálíte svícen nebo adventní věnec, nikdy odcházejte. A dávejte také pozor, abyste i další výzdobu a dekorace měli trošku dál od svíček.

Proto bych vám doporučovala používat sice cenově dražší, ale větší svíčky. Aby svíčka, než dohoří k základu věnce a k dekoracím, měla trochu víc času.

Celou radioporadnu o adventní výzdobě s floristkou Veronikou Boda si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související