Krokodýl Jeroným byl největším autorským hitem Vladimíra Popelky. Proslavil se ale hlavně jako dirigent a aranžér

23. leden 2022

„Nápad jsem hodil na papír, vyrobil demosnímek a přehrál to Vaškovi Neckářovi. Ten řekl: Dej to Zdendovi, uvidíme, co ho napadne. Zdeňka Rytíře napadla story o krokodýlu Jeronýmovi. A vida, uchytilo se to,“ vzpomíná Vladimír Popelka v pořadu Světla ramp na svůj patrně největší písničkový úspěch.

„Ovšem v bývalém východním Německu se z písničky stal superhit. Německý textař Fred Gertz krokodýla překřtil na Theophila a Vašek triumfoval. O tom, jak velký hit to tam byl, vypráví historka, kterou mi až nedávno vyprávěl Vaškův bratr Honza. Policejní hlídka staví na východoněmecké dálnici mikrobus se skupinou Bacily. Pro velké překročení povolené stokilometrové rychlosti. Policajt je přísný, vypadá to na pořádnej flastr. Vtom se z auta vysoukává Vašek Neckář. Policista ihned poznává známou televizní tvář, obličej se mu rozzáří: Aah, Herr Krokodil Theophil, weiter fahren – jeďte dál. Bylo po pokutě…“

Ovšem pěkných písniček má na svém kontě skladatel Vladimír Popelka mnohem více: Alchymista pro Věru Špinarovou, To je tvý Waterloo pro Helenou Vondráčkovou, Těch starých písní se už nezbavím pro Milana Chladila, Kdo ti radu dá pro Martu Kubišovou a další.

Čtěte také

Do dějin české populární hudby se ale vystudovaný chemický inženýr a v 60. letech brněnský rozhlasový redaktor Vladimír Popelka, který se narodil 22. ledna 1932 v Pardubicích, ještě výrazněji  zapsal jako dirigent (nejprve externí a později po smrti Josefa Vobruby na plný úvazek) slavného TOČRu.

Vladimír Popelka byl po přestěhování se do Prahy hudebním režisérem Supraphonu, těsně spolupracoval s dalším pardubickým rodákem Bohuslavem Ondráčkem a Golden Kids, hojně aranžoval pro Karla Svobodu, potažmo pro Karla Gotta. S orchestrem doprovázel Hanu Hegerovou na jejím nezapomenutelném albu Potměšilý host.

Vedl studiový orchestr Golden Strings a podílel se na mnoha nahrávkách Felixe Slováčka. Je toho zkrátka hodně, o čem mohl čtivě a zajímavě vyprávět ve své velmi dobré knize vzpomínek Můj život s hudbou, kterou v roce 2019 vydala Nová tiskárna Pelhřimov.

Ve Světlech ramp vzpomíná lednový jubilant Vladimír Popelka na některé důležité okamžiky svého života a také zazní většina ze zmíněných písniček s jeho melodiemi, samozřejmě včetně hitu Krokodýl Jeroným.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.