Krejčíř už nemá šanci z trestu vyklouznout, říká novinář

22. únor 2016

Soud v jihoafrickém Johanesburgu rozhoduje o výši trestu pro Radovana Krejčíře. Už dřív soud uznal uprchlého Čecha vinným z únosu a pokusu o vraždu. Rozsudek se Krejčíř během dnešního přelíčení snažil různými prostředky oddálit. Nakonec soud přerušila anonymní hrozba bombovým útokem.

Případ Radovana Krejčíře dlouhodobě sleduje redaktor Respektu Jaroslav Spurný.

Zatímco v České republice Krejčíř stojí, byť v nepřítomnosti, před soudem především za hospodářské delikty, v Jihoafrické republice jsou to daleko drsnější trestné činy. Soud shledal Krejčíře vinným z únosu a mučení Bhekiho Lukheleho, bratra drogového dealera, který zmizel i s 25 kilogramy pervitinu určeného údajně pro Krejčíře. Proč podle vás Krejčíř přitvrdil? Přizpůsobil se prostředí, ve kterém se ocitl?

Jaroslav Spurný (JS): Tak trochu ano. Poměry v JAR ohledně organizovaného zločinu jsou úplně jiné, daleko tvrdší. Navíc Krejčíř je typ člověka, kterého zajímá vydělat peníze jakýmkoliv způsobem. V Česku to šlo v 90. letech více méně legálních způsobem, byť ty metody nebyly morální. V minulém desetiletí to už bylo složitější a je vidět, že Krejčíř začal přitvrzovat i v Česku, byť z žádné vraždy nebyl obviněn. V JAR už ho to dovedlo tam, kam ho to dovedlo.

Krejčíř dnes obvinil ze zaujatosti jihoafrického soudce, který vynáší rozsudek. Je to poslední šance, jak zvrátit soudní rozhodnutí?

JS: Je to jednání člověka, který je zahnaný do kouta. v Česku byl odsouzen za pět věcí a dostal 15 let, což už je sám o sobě vysoký trest. V JAR je považován ze velkou celebritu podsvětí, byť si myslím, že k těm největším bossům tam nepatří. Stoprocentně už nemá šanci z trestu vyklouznout. Myslím, že do českého vězení se už nepodívá, protože tresty v JAR mu budou stačit.

Jak složité to bude mít Krejčíř v jihoafrickém vězení?

JS: Je to tam hodně tvrdé. Už dnes sedí v nejpřísnějším jihoafrickém vězení a je prvním člověkem, který se v tomto zařízení ocitl už ve fázi vazby. Nemůže čekat, že by se mu v dohledné době naskytla možnost útěku. O ten se už neúspěšně pokusil minulý rok a zákon se ho bude snažit držet pod přísným dohledem. Bude mít opravdu velmi těžké, byť postavení zločinecké celebrity mu přináší respekt spoluvězňů.

Není tedy podle vás reálně, že by ho JAR chtěla vydat po odsouzení do ČR?

JS: Myslím, že oni by se ho rádi zbavili, ale z hlediska zákonů a spravedlnosti to nebude dost dlouhou dobu možné.

autoři: bur , Ondřej Nováček
Spustit audio