Krátký proces

18. únor 2010
Ozvěny dne

V rekordně krátké době se z radnice i z politiky poroučel bývalý starosta brněnské městské části Žabovřesky. Snad kromě manželky se ho nikdo nezastal a to byl prosím v regionu politikem vlivným.

V případech podezření z korupce se donedávna zdůrazňovala presumpce neviny a spolustraníci čekali na rozhodnutí nezávislého soudu, než se ke kolegovi otočili zády. Co se změnilo? Dnes už se zřejmě neřeší, zda zastupitel bere, či nebere, neboť se má za to, že berou všichni. Trestá se neobratnost, tedy to, že se dotyčný nechal chytit. Politici jako by nám říkali, že hlupák nezaslouží slitování.

Hlavní příčinou, proč politici rezignovali na někdejší falešnou solidaritu s nešikovnými kolegy, bude ovšem společenské klima. Averze vůči politikům se dá krájet. Starosta, který se nechal zatknout pro korupci, nepoškodil jenom vlastní stranu, ale i ty ostatní. Novináři totiž pohotově v rámci politické korektnosti připomněli podobné prohřešky, kterých se dopustili politici od konkurence. A tak brněnský výtečník z ODS poškodil i sociální demokraty, komunisty, lidovce, kalouskovce.

Stále dokola se diskutuje o tom, zda lze proti korupci něco dělat. Osvědčených receptů známe ze světa mnoho, ale přikročí se k nim až ve chvíli, kdy zisky z korupce budou pro politiky nižší, než kolik je stojí nálepka korupčníků. Z neochoty zprůhlednit zadávání zakázek a z neochoty k rázné represi je jasné, že tady nejde o nějaká individuální selhání. Korupce je součástí systému a přetrvává proto, že se politikům vyplácí. Nadějí však je, že se vyplácí stále méně. Navíc mají politici důvod se bát, neboť už z nich nejde strach.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu