Kraslici je možné i odrátovat. Potřebujete vejce, drát a kupu trpělivosti
Při zdobení velikonočních vajec se fantazii meze nekladou. Někdo nedá dopustit na cibulové slupky nebo voskovou batiku, jiný na kraslici lepí vzory ze slámy. Stanislava Holubová z Přibyslavic je zručná drátenice, a tak vajíčka zdobí drátováním.
Stanislava Holubová měla vždycky ráda ruční práce. Už jako dítě vyráběla zvířátka z korálků, později bižuterii, a postupem času se dostala k drátování. Dnes vyrábí i drátěné košíky nebo nástěnné dekorace, a o Velikonocích zdobí drátenickou technikou vajíčka. Používá barevné nebo zvlněné drátky, různé vzorky a tak je každá její kraslice jiná. Zakládá si na tom, že drátuje na přírodních vyfouknutých vajíčkách. "Dají se odrátovávat i plastová nebo polystyrenová vajíčka," dodává.
"Používá se nejčastěji obloučkový výplet," říká Stanislava Holubová a ukazuje, že další vzory z toho základního vycházejí. Vaječná skořápka je velmi křehká, takže musí být drátek měkký a tenoučký. "Nula celá tři milimetru," dodává drátenice. Na jednu kraslici je drátu potřeba až dva metry. S takovou délkou by bylo náročné plést, naštěstí je možné drátek průběžně nastavovat. Základní kroužek a první řadu oček uplete drátenice v ruce, a potom ho upevní na vajíčko.
Drátování kraslice je práce velmi jemná a je třeba notná dávka trpělivosti. Jedno očko musí být jako druhé a drátek se nesmí zauzlovat. Postup je ale v podstatě velmi jednoduchý. "Chce to praxi. To je u každého řemesla, aby to člověk chytil do ruky," říká Stanislava Holubová. Na druhou stranu si u toho člověk krásně vyčistí hlavu.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.