Krása z nití a trpělivosti stvořená

2. březen 2019

A možná by ta trpělivost měla být dokonce na prvním místě, protože než vyroste i jen jeden jediný lístek z paličkované krajky, trvá to hodiny. Krom trpělivosti potřebujete ještě ty nitě, herduli se stojánkem, podvinek, špendlíky a paličky. A abychom  byli spravedliví, tak i trpělivou učitelku.

Potřeby pro paličkování

Herdule  je plátěný válec, plněný nejčastěji jemnými pilinami nebo i senem. Je opatřený  pratelným potahem a krajkářka ho usazuje do speciálního stojánku na stole nebo do většího speciálního stojanu, u kterého pak sedí. Je tradicí, že krajkářka by si měla svoji herduli vyrobit sama, ale dají se i koupit.

Na herduli se připne papírový podvinek – vzor, na kterém se bude pracovat. Zkušené krajkářky už si vzory vymýšlejí i samy. Začíná se od vzorníčků – různých základních technik, které pak vytvářejí výsledný tvar a strukturu. Paličkářka se nejdřív učí řetízek, plátýnko, polohod a lísteček a různé kombinace. Ale pozor – paličkují i muži a jde jim to!

Špendlíky postupně fixují práci na herduli. Není to práce tzv. „na počkání“, rozměrnější dílka si vyžádají desítky nebo i stovky hodin. Ale upaličkovat se dá takřka všechno – motiv zvířátek, zvěrokruh, květiny, lidská postava i celé scény – například betlém se Svatou rodinou. Mohou to být i zcela abstraktní fantazijní tvary nebo drobné šperky – brože nebo dokonce konkrétní budovy. Helena Svatková, které paličkování učarovalo už skoro před čtyřmi desítkami let, například vytvořila Karlův most nebo Národní divadlo. A taky třeba úžasné klobouky.

Klobouk

Nitě mohou být bavlněné, lněné nebo hedvábné – přednost mají přírodní materiály. Nejčastěji se volí nitě bílé, ale vyloučené nejsou ani barvy nebo jejich kombinace.

Nezbytné jsou paličky, podle kterých tato technika dostala i jméno. Mohou být tzv. bez „sukýnky“ nebo se „sukýnkou“, což je překrytí namotané nitě. Vždycky je jeden pár vodicí a počet dalších párů záleží na složitosti vzoru i zručnosti krajkářky. Dnes existují i paličky plastové, ale sama Helena Svatková nedá dopustit na krásu dřeva, protože pak paličky v rukou umějí i zpívat.

 

Spustit audio