Královnou krásy mezi andaluskými vesničkami je Setenil de las Bodegas. Učarovala nejen turistům, ale i filmařům

Setenil de las Bodegas je malebná vesnička v Andalusii. Část domků je postavená pod mohutným skalním masivem, a i takhle zvláštnost přispívá k tomu, že o vesnici mají zájem nejen turisté, ale také filmaři. Natáčel se tu třeba kdysi velmi oblíbený seriál Curro Jiménez.

V malebné andaluské vesničce Setenil de las Bodegas sedím u nedělní snídaně s Pedrem, Cristóbalem a Isabelou. Všichni si na natáčení seriálu Curro Jiménez dobře vzpomínají, jen se nemohou shodnout, které z dílů se tu přesně natáčely. Byla to snad část V cikánské jeskyni, Služebník spravedlnosti anebo Povstání v Andalusii…?

Všichni tři se podivují, když jim řeknu, že seriál jsme sledovali i v Československu. A usmívají se, když vyprávím, jak byly moje kamarádky v Bratislavě do Curra Jiméneze, respektive do jeho představitele Sancha Gracii úplně zblázněné. Ostatně ani Španělky na tom prý nebyly jinak.

Idol na dosah

To místní ženy z vesničky Setenil měly svůj idol – černého, usměvavého šviháka Sancha Graciu – během natáčení aspoň pár dní na dosah.

A pak se Pedro rozpovídá, jak si s oblíbeným hercem vyměnil kupón z loterie. Potkali se u stánku na náměstí. Kupón si nejprve koupil Sancho a Pedra hned napadlo, že by si ho mohl koupit také a s hercem si ho vyměnit. A tak herce oslovil.

Čtěte také

Vypráví o tom tak zaujatě, jako by si s dnes už zesnulým hereckým idolem vyměnili minimálně krev a ne jen papírek s číslem. Čekám grandiózní rozuzlení, ale historka má jen chabou pointu. Prémii v loterii nezískal ani populární herec ani Pedro.

Kamenná střecha

Curro Jiménez nebyl zdaleka jediným seriálem, který se z části natáčel v bílé andaluské vesničce Setenil de las Bodegas. Točilo se tu víc filmů domácí i zahraniční produkce. Podle Isabel z toho ovšem zdejší obyvatelé ještě nedokázali vytlouct kapitál, jako to umějí jinde. Třeba místa, kde se natáčelo, nejsou doteď nijak označená.

Skalní masiv místy působí, jako by měl na chodce spadnout

Vesnička Setenil se totiž víc než filmařskými exteriéry pyšní tím, že je částečně postavená pod impozantním skalním převisem. Skála jako by místy tvořila střechu nad částí vesničky. Mnoho domů je do kamene doslova vydlabaných a člověk má pocit, že na něj může skála kdykoli spadnout.

Moji známí mě upozorňují, že místy je skála černější. Třeba zrovna tady nad našimi hlavami. Prý je to tak ještě z dob, kdy tu žili Arabové. Z obydlí vedly komíny a černotu na kameni tedy způsobil dým.

Miss mezi španělskými vesnicemi

Setenil de las Bodegas je velmi nevšední a podmanivá vesnice, která se často umisťuje na předních místech v hodnoceních o nejkrásnější vesnici ve Španělsku. I proto sem jezdí stále víc turistů, domácích i zahraničních. Zvykli si sem odskočit z nedaleké a o něco známější Rondy, kam často jezdí ti, kdo tráví dovolenou na Costa del Sol u Malagy.

Čtěte také

A možná by sem jezdili ještě víc, kdyby věděli, že se tu kdysi procházel také jejich oblíbený Curro Jiménez, tedy Sancho Gracia.

autor: ľzl
Spustit audio