Kozlík lékařský smrdí jako kozel. Na psychiku a postcovidový syndrom je ale ideální

3. únor 2022

Černý bez, heřmánek, podbělový list, plicník, rozrazil a mateřídouška. To jsou bylinky, ze kterých bylinkářka Hanka Binková z Bítovan míchá čajové směsi, které podporují imunitu. Bylinkařit ji naučila babička, se kterou o prázdninách sbírala bylinky v okolí Vortové u Hlinska.

„Tuto směs na imunitu mám ještě po své prapraprababičce. Když jsem s bylinkařením začínala, tak jsem přemýšlela, proč tam dávala rozrazil a plicník. Dnes je mi to jasné. Když má člověk oslabenou imunitu, vypochodují z nadledvinek, které mají chránit ledviny, ochranné látky. Ledviny zůstávají bez ochrany a nastydnou. A právě bylinky jako je rozrazil nebo plicník to mohou ještě zachránit,“ míní bylinkářka a rovnou říká, že člověk musí o bylinkách nejen něco vědět, ale také jim věřit a mít je rád.

Vitánie snodárná – bylina budoucnosti

Před heřmánkem klekni a před bezem smekni. Tohle úsloví je podle Hanky Binkové naprosto pravdivé, jsou to i v současné době top bylinky.

Vitánie snodárná (Withania somnifera)

„Jsou ale i další, které stojí za to vyzkoušet. Teď je velmi v módě ašvaganda, česky vitánie snodárná. Mám ji od paní, které bude devadesát. Ta ji pěstuje celý život na zahrádce, takže žádná současná novinka. Nicméně o vitánii se říká, že je to bylina třetího tisíciletí. Působí totiž proti nemocem, které přibývají se stárnutím populace, jako je Alzheimerova choroba nebo revmatismus,“ říká bylinkářka.

Únor je měsíc ledvin. Čím je posílit?

Leden a únor, to jsou měsíce, kdy je třeba ledviny chránit dostatkem teplých nebo vlažných tekutin. Ledová voda jim teď rozhodně dobře neudělá.

Čtěte také

„Kromě popíjení tekutin doporučuji teplé snídaně - teplé kaše, vajíčka na různé způsoby, vývary. Nedáte si vývar v poledne, ale ke snídani. Energie z vývaru vám vydrží na celé dopoledne. Teď v zimě je to ideální. A velmi doporučuji nosit tílka a košilky, nenechávat záda holá. Moje babička taky říkala, že teplo by mělo být hlavně od nohou, tak nezapomínejte v chladu na teplé ponožky,“ doporučuje bylinkářka.

Co ale lidi po prodělaných nemocech trápí nejvíc, je špatná psychika, stres a s tím spojené potíže s trávením. Je to pochopitelné, na stres nejdřív reaguje žaludek, proto mají lidé problémy s nadýmáním, vyprazdňováním, dalším problémem je dlouhodobý vleklý kašel, kterého se nemohou zbavit. I na to má Hanka Binková recept.

Bylinky na psychiku vhodné po covidu

Největší problém je psychika. Postcovidový syndrom skutečně existuje, lidé jsou v depresi. „První bylinkou je v tomto případě kozlík lékařský, i když skutečně zapáchá jako kozel. Nicméně na vyrovnání psychiky je skvělý.

Kozlík podle bylinkářky dovede uklidnit typické chvění v těle. Tinkturu užívají hodně manažerky a také studenti, kteří mají zkouškové období. Doporučuji kombinovat tinkturu, a k tomu popíjet čaj s meduňkou, dobromyslí a sedmikráskou,“ dodává.

Nejstarší obilovina proti zahlenění

Při kašli může být oslabená slezina. A pokud je skutečně oslabená, zahleňuje tělo. Existují čaje na posílení sleziny a výborná je slzovka obecná, což není bylina, ale nejstarší obilovina na světě. Vypadá podobně jako kroupy.

Hanka Binková ve své bylinkárně

Slezinu posílí vývar z této obiloviny. Musí se hodně dlouho vařit. Stačí dvě polévkové lžíce do půl litru vodu a důsledně hlídat, protože voda velmi rychle mizí. Za půl hodiny máte vývar hotový. Pokud ale chcete využít i samotnou slzovku, budete muset vařit delší dobu.

„Vývar ze slzovky se užívá měsíc a působí na odhlenění dýchacích cest, střev, mužům pomáhá zmenšit typické tukové bulky,  ženám cysty a myomy. Doporučuji v kombinaci s čajovou směsí z kopřivy, svízele a pýru. Tyto byliny zvyšují látkovou výměnu a odvádějí toxiny z těla,“ doplňuje bylinkářka Binková.

Jak se dělá tinktura z lichořeřišnice, která je doslova bylinkovým zázrakem? A proč je třeba počkat s detoxem na jaro? Poslechněte si celý záznam pořadu.

Spustit audio

Související