Korupční skandál v Bruselu se může proměnit v politickou zbraň Le Penové, Orbána a dalších

18. prosinec 2022

Pro politiky jako Marine Le Penová a Viktor Orbán jsou problémy Evropského parlamentu důkazem dvojího metru Evropské unie.  Už léta se střetávají s vedoucími unijními představiteli, kteří je obviňují z nedodržování zásad právního státu, utlačování menšin a udržování mocenských vazeb se zahraničními režimy, jako je například režim Vladimira Putina v Rusku. Postojem evropské krajní pravice ke katarskému korupčnímu skandálu se zabývá zpravodajský server Politico. 

Evropští krajně pravicoví lídři přecházejí do útoku proti proevropskému establishmentu. Ten podle nich řídil rozsáhlou korupci a zároveň je poučoval o tom, jak mají řídit své země.

Čtěte také

Výsledkem je, že se představitelé pravicových stran od bývalé lídryně francouzského Národního sdružení Marine Le Penové po maďarského premiéra Viktora Orbána a polského prezidenta Andrzeje Dudu, mohou snažit proměnit skandál v politickou zbraň.

Může jim posloužit jako páka ve sporech s Bruselem o dodržování zásad právního státu a prostředek k posílení protiunijních nálad před volbami do Evropského parlamentu v roce 2024.

Kde je problém s právním státem? V Polsku, nebo v Evropské unii?

„Vláčeli nás bahnem kvůli naprosto transparentní a legální půjčce od české pobočky ruské banky," napsala na Twitteru Le Penová s odkazem na úvěr ve výši 9 milionů eur, který si její strana zajistila v roce 2014.

„Ve stejné době Katar dodával kufry plné peněz všem těm zkorumpovaným lidem, kteří jsou údajně na straně dobra," dodala politička. 

Čtěte také

Viktor Orbán se Unii vysmál na svém Twitteru, když napsal, že Evropský parlament je „vážně znepokojen korupcí v Maďarsku“ a připojil fotografii světových lídrů, kteří se smíchy popadají za břicho.

Polští zákonodárci z vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS), která je rovněž ve sporu s Bruselem kvůli porušování zásad právního státu, zahráli na podobnou notu a poukázali na to, že europoslankyně Eva Kailiová, nejznámější podezřelá v kauze katarské korupce, byla hlasitou kritičkou jejich země.

„Vyvstává otázka: Kde je problém s právním státem? V Polsku, nebo v Evropské unii? ptá se Dominik Tarczyński, europoslanec vládnoucí polské strany.

„Evropský parlament není transparentní a podpora socialistů, jako je Eva Kailiová, odhaluje jeho hodnoty a zesměšňuje celou instituci,“ doplňuje Bogdan Rzońca, další zákonodárce  strany.

Nejvyšší unijní představitelé skandál ostře odsoudili.

Čtyři lidé, včetně Kailiové a jejího italského partnera Francesca Giorgiho, zůstávají ve vazbě kvůli obvinění z korupce, praní špinavých peněz a účasti na zločinecké organizaci.

Nejvyšší unijní představitelé, včetně předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové a předsedkyně Evropského parlamentu Roberty Metsolaové skandál ostře odsoudili a slíbili potírat korupci ve všech unijních institucích, které zaměstnávají víc než 60 tisíc lidí.

Čtěte také

Obvinění odhalená od minulého pátku podle nich jen podtrhují dvojí standardy unijních elit.

„Evropská unie ráda dává lekce celému světu. Dává lekce Maďarsku a Polsku. Udělala by mnohem lépe, kdyby si začala uklízet před vlastním prahem," nechal se slyšet Philippe Olivier, europoslanec za francouzské Národní shromáždění a blízký spolupracovník Le Penové.

I levicově orientovaní politici připustili, že obvinění, která se zatím týkají členů skupiny socialistů a demokratů, Unii škodí. Vytvářejí rovnítko mezi socialisty obviněnými z praní katarských peněz a příslušníky pravice, kteří brali peníze z Ruska, uzavírá server.

Celý Svět ve 20 minutách najdete v audiozáznamu. Připravily Marie Pochobradská a Tea Veseláková.

autoři: Marie Pochobradská , Tea Veseláková
Spustit audio

Související