Korupce

28. červen 2001

Když ČSSD vstupovala do Strakovy akademie, Česká republika byla vnímána jako země, kde korupce kvete a Transparency International nás zařadila na nelichotivé třicáté sedmé místo s indexem čtyři celé osm desetin. Ve volební kampani se sociální demokraté zavázali bojovat s tímto nešvarem v akci "čisté ruce".

Po třech letech boje s korupcí jsme se dopracovali k indexu tři celé devět a v žebříčku zemí jsme klesli o deset příček, na místo čtyřicáté sedmé. Výkonný ředitel české pobočky Transparency International, Michal Burian komentoval katastrofální výsledek slovy: "O korupci se hodně hovoří, ale je málo konkrétních výsledků v jejím potírání." Je symbolické, že souběžně s vyhlášením korupčního indexu ve středu diskutovala poslanecká sněmovna o návrhu na zavedení majetkových přiznání, od kterého si vláda slibuje mimo jiné i snížení korupce.

Že majetková přiznání prošla v prvním čtení je překvapením, protože opozice, která má ve sněmovně většinu, spatřuje v myšlence prokazování původu velkých zisků nedoložených daňovým přiznáním závist a nepřejícnost k výkonu. Zazněl i názor, že přijímat zákon proti podvodníkům je zbytečné, protože podvodníci ho stejně obejdou. I tyto argumenty vysvětlují, proč se u nás uplácí a zneužívá moci k osobnímu prospěchu.

Sedmého října začne v Praze desátá mezinárodní antikorupční konference. Brožura tištěná na křídovém papíře, která zve účastníky z celého světa, obsahuje hezké fotografie Prahy a historických památek v České republice, pozdravy našich prominentních politických osobností, také program a seznam hotelů. Náš index korupce brožura neuvádí. Byla tištěna někdy v dubnu.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.