Korporát vyměnila za pole. S levandulí v ruce je prý šťastnější

9. únor 2023

Olga Pospíšilová není jen pěstitelkou, ale také kuchařkou, švadlenou a kosmetičkou. Na poli pěstuje přes tři tisíce rostlin levandule, ze které následně vyrábí nejrůznější produkty. Zhruba před deseti lety přestala nynější pěstitelka pracovat pro velké firmy a levandule jí prý přinesla spokojenost.

„Peníze v životě nejsou všechno a v určitém věku přijdete na to, že radost a naplnění je úplně někde jinde,“ vzpomíná Olga Pospíšilová na dobu, kdy se rozhodla vydat cestou pěstování levandule. Znalosti o zemědělství i pole získala od dědečka, a tak nic nebránilo tomu, aby vysázela prvních tisíc rostlin.

Olga Pospíšilová je nejen vášnivou pěstitelkou levandule, ale vyrábí z ní také nejrůznější produkty

Nyní už Olga pěstuje tři až čtyři tisíce rostlin. Postupem času se také naučila levanduli zpracovávat. Pomocí destilační kolony vyrábí levandulové oleje, spreje na polštář a další produkty. „Úplně jsem propadla fázi aromaterapie. Je to neskutečná alchymie. Když sedíte u kolony a vidíte, jak vám ten levandulový zázrak kape, tak to mě baví nejvíc,“ popisuje svou práci.

Multifunkční pomocník

„Levandule je nejen krásná na pohled, ale může působit pozitivně při nespavosti, bolestech hlavy, uvolní vám svaly. Pomáhá při nachlazení a chřipce, což je méně známé, ale hlavně při únavě a celkové úzkosti,“ vysvětluje Olga. Levanduli je možné přijímat třeba ve formě čaje, sirupu nebo sušenek. Příjemné je také přidat levanduli do koupele nebo využít levandulové nahřívací polštářky.

„Levandule se dá jako komponent v gastronomii dát k čemukoliv. A to nejen té sladké části, ale existuje také levandulová sůl. To je delikatesa k pečenému masu. Hodí se k vepřovému, hovězímu i kuřecímu,“ říká pěstitelka a dodává, že stejně jako s každým jiným kořením, ani s levandulí se to nesmí přehánět.

Levandulové sušenky

Ingredience
  • 250 g hladké mouky
  • 210 g másla
  • 120 g cukru
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • 4 semínka levandule

Mezi oblíbené výrobky Olgy Pospíšilové patří levandulové sušenky. „Je to u mě taková gastronomická topka. Nemůžu říct, že by někomu nechutnaly,“ pochvaluje si Olga. Sušenky můžete doma vyzkoušet i vy. Budete na ně potřebovat:

Všechny suroviny vypracujte do těsta a nechte ho odležet do druhého dne. Poté těsto vyválejte a vykrajujte různé tvary, stejně jako u těsta lineckého.

Jak pomocí levandule vyhnat z domácnosti moly a jaké jsou nejčastější chyby při jejím pěstování? Poslechněte si celý záznam pořadu.

Spustit audio

Související