Koronavirus přežije nejdéle na plastu a nerezu. Tyto povrchy dezinfikujte častěji, radí vědci

20. březen 2020

Měděné a mosazné povrchy mají samodezinfekční účinky, které fungují i proti koronaviru. Nerezový plech a plastové povrchy vyšly z experimentů hůř.

Vědci se ve svém experimentu zaměřili na papírový karton, umělou hmotu, dále na nerezový a měděný plech. Došli k závěru, že na nerezovém a plastovém povrchu mohou stopy koronavirů vydržet až několik dní. Pokus provedli vědci v americkém Národním ústavu pro alergie a infekční nemoci. Podle jejich autorů ale nebezpečí nákazy klesá velmi rychle a virus odstraní i běžná dezinfekce.

Čtěte také

Měřitelná množství viru jsou na nerezovém plechu nebo hladkém plastu až dva nebo tři dny. Anthony Fauci, ředitel ústavu, který pokus provedl, ale konstatoval, že už po šesti hodinách počty životaschopného viru klesly na polovinu původní úrovně. Přítomnost viru pak sice měřitelná je, ale pravděpodobně nemá klinický dopad.

Vědci v testu připravili reálnou situaci přenosu

Vědci pro tento pokus namíchali aerosol a aplikací podobnou rozstřikování sprejem simulovali kapénky při kapénkovém přenosu. Pak měřili množství detekovatelných virových částic jak v aerosolu, tak na površích, které testovali. Na mědi se poslední virové částice rozpadly už po čtyřech hodinách.

klika u dveří

Na tomto povrchu zapracovaly známé samodezinfekční účinky mědi a jejích slitin (mosaz, bronz). Na papíře virus přestal existovat po čtyřiadvaceti hodinách, takže dopisy a balíčky, které cestuji dlouho, jsou bezpečné.

Vzhledem ke způsobu manipulace jsou ale rizikové například kliky dveří. Klika je nebezpečná, i když ji před pěti minutami jenom stiskl člověk, který si kýchl do dlaně. Předměty denní potřeby bychom proto raději měli dezinfikovat.

O nákaze ze vzduchu rozhoduje dávka

Virus přichycený na kapénkách může ve vzduchu podle experimentu přečkat za pokojové teploty až tři hodiny. Je ale důležité vědět, co se s kapénkami děje. Většinou už po desítkách minut klesají a ve vzduchu nevíří. Koronavirus se podle Fauciho nedá chytit ze vzduchu tak snadno jako spalničky. O případné nákaze rozhoduje hlavně dávka, která se do těla dostane, a ta už po desítkách minut může být velmi nízká.

Dezinfekce nerezu nebo plastu, které z experimentu vyšly nejhůř, není složitá. Podle studií, které cituje BBC, postačí 60-70% alkohol, 0,5% peroxid vodíku nebo domácí čistič s chlornanem sodným. Virus také delší dobu nevydrží teploty nad 60 stupňů Celsia.

Z přehledu dřívějších studií plyne, že teplota je obecně důležitým faktorem pro stabilitu viru. Teploty okolo 30 až 40 stupňů výrazně urychlí rozpad viru na povrchu, naopak venkovní teploty kolem 4 stupňů jeho výdrž prodlouží.

autoři: Martin Srb , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.