Kopřivě se právem říká český ženšen. Vychutnejte si elixír mládí nebo kopřivový špenát

Znáte rčení „mráz kopřivu nespálí“? První lístečky kopřivy skutečně najdeme už v zimě. Brzy na jaře roste hojně a rozhodně si zaslouží, abychom si jí všimli, utrhli a snědli. Je to totiž jedna z nejúčinnějších léčivek.

„Kopřiva prospívá celému organismu. Pročistí metabolismus a krev po zimě, působí protivirově a stimulačně. Podporuje slinivku, působí protirevmaticky, a to i zevně. Už naši pradědové se při bolestech kloubů šlehali kopřivami. A dají se z ní vykouzlit velmi chutné nápoje a pokrmy,“ říká bylinkářka Radka Svatošová.

Listy kopřivy sbíráme pro léčebné účely od prvního vyrašení až do poloviny května, tedy do svaté Žofie. Sbíráme je na místech, kde není příliš hojná a spíš za slunečného odpoledne. Listy můžeme použít čerstvé i sušené ve formě nálevu, můžeme je přidávat do polévek, nádivek či uvařit jako špenát. Čerstvé listy zbavíme žahavosti tím, že je po utrhnutí pomačkáme a tím ji zbavíme žahavých chloupků. Doma jednoduše rozmixujeme s vodou nebo spaříme horkou vodou.

Zdravá zelená semínka

Na konci léta si nezapomeňte nasbírat kopřivová semínka. Jsou velmi zdravá a dají se jíst syrová přímo po utrhnutí.

„Stačí zelené hrozinky sdrhnout z kopřivy a rovnou slupnout. Nebo si je doneste domů a posypte jimi chleba s máslem nebo přidejte do pomazánky nebo zeleninového salátu,“ radí pardubický zahradník František Hlubocký.

Kopřivy hledetejte na čistých místech, největší sílu mají od vyrašení do svaté Žofie, což je 15. května

Kopřivy jsou nejzdravější do svaté Žofie

Listy kopřivy v sobě mají nejvíc zdravých látek od brzkého jara do svaté Žofie, tedy do 15. května. Proto je dobré si do té doby mladé listy kopřivy nasušit. Usušenou kopřivu pak stačí rozdrtit v prstech a přidávat do nádivek, karbanátků, pomazánek, polévek nebo míchaných vajíček.

„Kopřiva obsahuje hodně vápníku a železa, pro náš organismus dobře biologicky využitelného. Obsahuje více bílkovin než sójové boby a dvakrát více vitamínu C než červená paprika,“ tvrdí Radka Svatošová a doporučuje hned několik zdravých receptů pro tyto dny.

Ingredience
  • kopřivy
  • med
  • citrónová šťáva
  • olej

Elixír mládí - jarní kopřivový nápoj

Do mixéru dáme hrst kopřiv, sklenici vody, rozmixujeme a přecedíme. Tekutinu dochutíme lžící medu, citrónovou šťávou a přidáme několik kapek kvalitního oleje.

Ingredience
  • pětilitrový hrnec kopřivy a bršlice
  • olivový olej
  • 3 větší cibule
  • půl paličky česneku
  • hladká mouka na zahuštění
  • případně 1 šlehačka nebo zakysaná smetana

Špenát z kopřivy a bršlice

Mladé listy a vrcholky kopřivy a bršlice dáme do hrnce a upěchujeme. Listy spaříme horkou vodou. Na pánev dáme olej a osmažíme na kostičky nakrájené cibule. Přidáme prolisovaný česnek a orestujeme. Přidáme slitou kopřivu nebo bršlici, sůl a zaprášíme hladkou moukou. Přilijeme trochu vody a asi 5 minut podusíme pod pokličkou. Na závěr můžeme pro zjemnění přidat jednu smetanu. Směs rozmixujeme, rozdělíme na menší porce a můžeme uchovat v mrazáku.

autor: jsl